Documente:
Cantecul lui Alex
(26.02.2007) WMV

Pe un drum de tara, flancat de maldare de gunoaie, un pusti de zece ani isi cara ghiozdanul in drum spre casa. Sau mai degraba spre cort. Nu e o imagine a satului romanesc, ci realitatea cartierului de cartoane de pe Vacaresti, la doi pasi de unul din cele mai mari ansabluri rezidentiale din capitala.

Acasa la Gabi
HotNews.ro

E unul dintre zecile de copii care isi fac lectiile in bordeie, la lumina lumanarii, incalziti de celofane, in favelas-urile bucurestene.

"Langa puscarie"

Ascuns de privirile oamenilor, la cateva zeci de metri de soseaua Vacaresti renaste constant un cartier de baraci facute din placaje, celofane si paturi. “Langa puscarie” e numele zonei, din cauza apropierii de fosta Puscarie/Manastire Vacaresti.

Zecile de hectare de teren sunt pline de gunoaie, iar cele cateva sute de oi nu par deranjate de uruitul tramvaielor. Nici de masina unei agentii imobiliare ai carei reprezentanti ii fac capul mare unui posibil cumparator, interesat de un apartament in blocurile de peste drum.

Mioare peste drum de apartamentele de 100 de mii
HotNews.ro

Din spusele refugiatilor, constant, apare primaria, le darama baracile, se face curat - in scurt timp se intorc si o iau de la capat.

E un razboi mut, in care primaria lasa impresia ca isi face treaba. Un cerc vicios, o intelegere tacita intre amarati si functionari. Va demolam acum, va refaceti “caminele”, va lasam un an si apoi ne intoarcem iar cu buldozerele.

Dintre toti amaratii din zona, doar vreo patru au avut curajul/dorinta/speranta de a sta de vorba cu noi.

Doua povesti diferite in acelasi film

Personajul 1. Ileana are doi copii pe care ii creste cu ajutorul sotului. Povestea e clasica: “am stat in casa nationalizata, a venit proprietarul care ne-a dat afara, iar de la primarie n-am primit nici un ajutor.”

Ileana e impresionanta prin felul in care vorbeste. Si ea si sotul au scoala. Iordanescu ar invidia-o in mod cert pentru vocabular si gramatica.

Alex, pisoiul Denisa si Gabi
HotNews.ro

Sunt credibili, spalati, vorbesc precum oamenii educati, dar sunt tigani. Locuiesc intr-o baraca mizerabila, dar isi trimit copiii la scoala. Cea mai apropiata sursa de apa e la 500 de metri, dar Alex si Denisa miros a sampon. Se incalzesc arzand lemne intr-un godin nenorocit si povestesc cum mai vin mascatii peste ei, noaptea, in cautare de infractori.

Venit net lunar, oficial, de patru sute de mii. Nu sunt viabili pentru ajutor social pentru ca, maxima ironie, nu au domiciliu. Nu cer casa, vor doar sa li se dea un perimetru in care sa poata sta fara frica de buldozere. Alex canta la orga. "In nici un caz muzica lautareasca", spune maica-sa. "Cafe-concert".

Denisa, fetita cea mica, e un pisoi de sapte ani care stie sa citeasca si sa-si faca temele cu manusi.

Personaj 2. Elena e din Oradea, are doi copii si e mai amarata decat Ileana. Exista si la nivelul asta stratificare sociala. Sta intr-un cort cu doi copii, parasita fiind de barbat. Un "ex" din cauza caruia fratele ei, chirurg in Franta, nu vrea sa mai auda de ea. Nici nu conteaza ca are sau nu un frate frate, chirurg sau nu, in Franta sau Romania.

Proprietar
HotNews.ro

Si-a retras copilul de la scoala, n-are bani suficienti. Traieste din stransul cartoanelor si al fierului vechi.

Ma baga in cort si sufletul mi se strange instantaneu. Incepe sa ma manance pielea de frica paduchilor. O vatra din caramizi BCA e "aragazul" pe care se fierbe o zeama. Un tablou cu flori sta frumos agatat de peretele cortului.

Sta de sapte ani pe Vacaresti, a fost luata pe sus de mai multe ori, facuta pachet si trimisa la Oradea. Unde n-are nici casa, nici rude. N-are nimic.

Au internat-o la un centru maternal din Oradea timp de o luna, dupa care au dat-o afara. Se intoarce la Bucuresti precum voiajorul. Aici mai are sansa sa faca un ban.

Posibila solutie - cartier de rulote

Intr-o ora de discutii par sa aiba pareri, de cele mai multe ori, mai bune decat ale primariei. Nici unul nu cere casa. Spun ca sunt amarati si ca nu vor pomana. Cer doar un spatiu in care sa-si poata incropi niste adaposturi cum stiu ei ca exista in alte tari. Un loc cu apa, canal si curent in care sa-si faca o cosmelie pe care sa n-o darame orice primar care castiga alegerile.

Au si vise nebunesti. Se gandesc la un cartier de rulote, amenajat ca un camping asa cum stiu ei ca exista pentru amaratii din Vest.

Plec din "Orasul zeilor" si las in spate bordeiele proiectate pe fundalul macaralelor ce lucreaza la proiectul "X Residence".