Prezent la bilantul ministerului Administratiei si Internelor, presedintele Traian Basescu s-a referit din nou la fenomenul coruptiei, "care inca distorsioneaza decizia economica si influenteaza libera competitie si sansele egale". Declaratia a fost facuta in prezenta premierului Tariceanu.

Este pentru prima data cand cei doi se intalnesc fata in fata dupa confruntarea dura pe care au avut-o, exact acum o saptamana, in cadrul emisiunii "Intre bine si rau", in direct la TVR.

La sedinta de bilant au participat ministrul de Interne, Vasile Blaga, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, directorul SIE,Claudiu Saftoiu, directorul SRI, George Maior si ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Ministrul Vasile Blaga, a precizat ca bilantul ministerului este unul pozitiv pentru ca Romania a reusit sa securizeze frontierele cu 7 luni inainte de termenul limita dat de Uniunea Europeana.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a subliniat importanta colaborarii dintre politisti si procurori in anchetele pe care le desfasoara. Ea a spus ca, din pacate, mai exista o competitie intre procurori si politisti. Ministrul Justitiei a mai insistat si asupra respectarii drepturilor celor anchetati.

Fragmente de discurs

Calin Popescu Tariceanu:

  • in ceea ce priveste ministerul Agriculturii, avem in acest moment o discutie cu ministerul referitoare la problema gestionarii fondurilor UE pentru agricultura
  • ministerul dispune de anumite structuri care din pacate, ma refer la APIA, constatam acum ca sunt la un nivel de operationalizare, mult sub ceea ce s-a raportat anul trecut de catre fostul ministru al Agriculturii
  • avem surprize extrem de neplacute in aceasta privinta. Este foarte grav ceea ce s-a intamplat anul trecut
  • ministrul a raportat un grad de indeplinire de peste 90%, ca acum din evaluarile facute sa constatam ca suntem mult sub aceasta cifra
  • la inceputul lui 2005, MAI avea mari probleme
  • pachetul de legi din administratie a necesitat fonduri suplimentare
  • asigurarea securitatii frontierei de este este unul din obiectivele principale
  • exista inca o atitudine toleranta privind mica infractionalitate
  • administratia locala trebuie sa isi mareasca capacitatea de absorbtie a fondurilor europene
  • salariile functionarilor vor creste in 2007

    Traian Basescu

    Romania trebuie sa fie o bariera in calea traficului de droguri, a declarat presedintele referindu-se la retelele de crima organizata.

    “Este indiscutabila cresterea performantelor Politiei Romane din acest punct de vedere. Dar, la fel de adevarat este ca, aceste riscuri asimetrice sunt in crestere. Analizele arata cu frontiera de nord si est devine un element extrem de vulnerabil daca nu ne luam masurile care trebuiesc luate pentru prevenire si stopare a retelelor de trafic de droguri si de finite umane”.

    Basescu a subliniat necesitatea cresterii pregatirii personalului MAI implicat in combaterea traficului de fiinte umane si traficului de droguri, dar si cresterea nivelului de colaborare a Politiei Romane cu cea din alte state pentru combaterea acestor fenomene.

    Referitor la viteza de rezolvare a dosarelor, intocmite de Politia Judiciara, seful statului a remarcat disproportia dintre numarul procurorilor fata de cel al politistilor de la Judiciar: 1000 de procurori si 20 000 de ofiteri de judiciar.

    Dosarele ajung greu in instanta pentru ca nu sunt suficienti procurori, a concluzionat seful statului. El a rugat Guvernul si sefii institutiilor implicate sa analizeze cum e posibil sa fie echilibrata capacitatea de procesare a datelor intre Parchete si Politia Judiciara.

    Presedintele a felicitat politia Rutiera pentru fermitate in aplicarea noului Cod Rutier chiar daca unii au spus ca e prea sever. A cerut si mai multa exigenta in aplicarea codului si a facut apel la politia rutiera sa foloseasca un mod de adresare prietenos pentru cetatean:“Este obligatorie nota politicoasa in relatia cu cetateanul”.