Cu o patura de nori deasupra capului, aparatorii reformei in justitie - membri ai societatii civile, tineri si cativa oameni politici - au strigat impreuna lozinci impotriva fortelor politice care se opun schimbarii in justitie. Mitingul pro-Macovei si anticoruptie, numit „Martisor pentru Monica” a adunat in dupa-amiaza de marti aproape 500 de persoane in Piata Universitatii.

Vezi Galerie foto

Manifestantii au purtat pancarte cu mesajul "Justitie pentru Monica Macovei", iar organizatorii au impartit martisoare inscriptionate "Monica Macovei". O batrana care purta „martisorul Macovei” infipt in reverul hainei geaca glumea: „Si Felix, motanul Felix! Jos cu el!”

La ora 16.00, cand a inceput mitingul, doar 200 de oameni se stransesera in fata Teatrului National, invaluiti in muzica Adei Milea (care curgea din boxe). In jumatate de ora, numarul pro-reformistilor se dublase, la fel ca si intensitatea lozincilor strigate.

Printre cei care au luat cuvantul s-au numarat Radu Filipescu, Alina Mungiu-Pippidi, Andrei Oisteanu si Ana Blandiana. Toti au condamnat tentativele de restauratie in justitie, reafirmandu-si sprijinul pentru Monica Macovei.

"Aparam de fapt justitia din Romania. Azi, ea poarta numele Monicai Macovei. Nu vrem o Romanie care sa stea in buzunarul catorva oameni. Suntem foarte puternici, iar ei se tem, lucrul de care fug sunt alegerile anticipate si referendumul", a declarat Traian Ungureanu.

Alina Mungiu-Pippidi, presedintele S.A.R., a concluzionat: "Va spun exact ce vrem: o lege ANI asa cum am conceput-o noi. Sa lase justitia in pace. Avem un ministru european si primul lor gest de europeni a fost sa-i taie capul".

Mitingul a fost organizat de Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, APADOR-CH, Grupul Offensive, Academia de Advocacy si Freedom House. Grupul de ONG-uri a lansat in urma cu o saptamana un apel de "Chemare la mitingul Martisor Anticoruptie".