Companiile cu cifre de afaceri cuprinse intre 10 si 70 de milioane de lei vor fi administrate separat de Fisc incepand cu 1 aprilie 2007, dupa modelul marilor contribuabili. Noile structuri specializate denumite Administratii ale Finantelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii vor fi organizate la nivelul directiilor judetene.

Ele vor administra atat contribuabilii mijlocii, cat si firmele aflate in insolventa care au creante fiscale de peste trei milioane lei. Companiile mijlocii reprezinta in acest moment 80% din veniturile unui judet, potrivit lui Dorin Tiganas, purtator de cuvant ANAF.

Ghisee speciale

“Infiintarea de ghisee doar pentru aceste companii duce si la rezolvarea problemei privind colectarea taxelor si impozitelor. Chiar daca anul trecut au fost depasite prognozele, iar numarul datornicilor la stat a fost mai mic fata de 2005, problema nu este inca rezolvata”, spun reprezentantii ANAF.

Degeaba se inmultesc ghiseele daca birocratia ramane aceeasi

Reprezentantii Consiliului pentru intreprinderile mici si mijlocii spun ca masura Fiscului nu rezolva problema birocratiei. "Au creat tot felul de structuri informatizate, tot felul de ghisee, dar de birocratie nu ne-au scapat. Fiecare intreprindere face zece ordine de plata, fie ca e ordin pentru somaj, fie ca e ordin pentru CAS.

In loc sa faca un singur formular pentru toate acestea, creeaza noi structuri specializate", a declarat Nicolae Vitelaru, vicepresedintele Consiliului pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Companiile care nu realizeaza cifra de afaceri ceruta vor fi scoase din administrare separata

Potrivit comunicatului dat de ANAF, structurile create pentru administrarea contribuabililor mijlocii ar putea prelua si alte companii, in ordinea descrescatoare a cifrei de afaceri, daca intr-un judet numarul firmelor care indeplinesc criteriile de contribuabili mijlocii este mai mic de 200.

In cazul contribuabililor mijlocii care nu realizeaza patru ani consecutiv o cifra de afaceri care sa se incadreze in cea stabilita drept criteriu vor fi scosi din administrarea separata.

Romania, singurul stat membru care face public lista datornicilor

ANAF este singura autoritate fiscala din cadrul Uniunii Europene care isi dezvaluie datornicii. “In mod normal, in statele memebre, aceste date nu se publica pe site pentru ca intra in categoria secretelor fiscale. In Romania, insa, acesta este singurul aspect legat de un contribuabil care depaseste stadiul secretului fiscal”, au declarat surse din ANAF.

Conform listei publicate pe site-ul ANAF, aproximativ 80% dintre contribuabilii mici si mijlocii la buget inregistreaza restante la plata impozitelor si a taxelor catre bugetul de stat.