Congresul UDMR l-a reales, sambata, pe Marko Bela in functia de presedinte al acestei formatiuni politice. El a obtinut 436 de voturi "pentru" si 42 "impotriva", transmit televiziunile romanesti de stiri. Tot sambata, a fost votat si noul statut al UDMR, precum si programul electoral pentru alegerile europarlamentare.

Delegatii la Congresul UDMR au adoptat, la Arad, Programul UDMR privind alegerile pentru Parlamentul European (PE). Acesta, potrivit deputatului Kelemen Hunor, se bazeaza pe doua segmente importante, respectiv modernizarea societatii romanesti, dar si a celei maghiare.

"Prin modernizare, intelegem dezvoltarea infrastructurii, cresterea calitatii vietii, imbunatatirea conditiilor de viata, dar si o modernizarea a mentalitatilor", a declarat Kelemen Hunor, care este seful de campanie electorala a UDMR pentru PE.

Potrivit acestuia, al doilea segment se refera la autonomia maghiarilor din Romania, respectiv autonomia personala, culturala si teritoriala.

Autonomia ramine unul dintre principalele obiective ale maghiarilor din Romania, iar UDMR a anuntat recent crearea unui Consiliu al Autonomiei.

Congresul UDMR a adoptat si o hotarare-apel pentru alegerile pentru PE. "S-a ivit o noua sansa, o noua oportunitate pentru a prezenta credibil in PE, care are o greutate din ce in ce mai mare, toate problemele comunitatii noastre, astfel si diferitele forme de autonomie", se afirma in documentul mentionat.

Congresul a emis si un apel privind necesitatea organizarii alegerilor pentru PE la data stabilita prin hotarare de guvern, respectiv 13 mai.