La nivel declarativ, reprezentantii partidelor nu resping 100% ideea de vot uninominal. Insa UDMR ar prefera un sistem de alegere a persoanelor de pe listele de partid, in timp ce PRM crede ca este prea devreme pentru adoptarea unei astfel de masuri.

Pana in acest moment, in afara de PNL si PD, care sustin deschis proiectul initiat de Asociatia Pro Democratia, si dinspre PSD se aud voci in acelasi sens.

Mircea Geoana, PSD - “”Ce spune si Iliescu si ce spun si altii este ca trebuie sa gasim o varianta mai ponderata, in care sa evitam sa ne trezim in Parlamentul Romaniei numai cu tot soiul de celebritati mai mult sau mai putin competente, de oameni care pot sa-si cumpere publicitate pentru ca au bani si sa avem un parlament in care sa nu putem sa formam nici o majoritate.

Vreau sa va spun ca domnul Parvulescu are in acest moment, in opinia noastra, o propunere de Cod Electoral si de sistem uninominal ponderat care sa raspunda si nevoii firesti, ca omul sa stie pe cine voteaza. O formula de vot uninominal este absolut necesara in acest moment. Nu este un panaceu universal, cum vrea domnul Basescu sa ne prezinte. Este doar un pas spre reformarea clasei politice.”

Emil Boc, PD - “Niciodata PD nu s-a ferit de votul uninominal, el fiind un produs al votului uninominal, 11 membri ai Biroului Permanent National au fost desemnati prin votul direct al cetateanului. Referendumul pentru introducerea uninominalului are prioritate, inclusiv in dezbaterea Parlamentului, in fata celui pentru suspendarea sefului statului.

Prin introducerea acestui sistem electoral, cetatenii vor putea vota oameni in carne si oase. Un alt atu al introducerii acestei variante ar fi reducerea semnificativa al numarului parlamentarilor.”

Calin Popescu Tariceanu, PNL - “O decizie privind introducerea votului uninominal trebuie adoptata pe baza consultarilor cu partidele parlamentare. Nu este exclusa procedura asumarii raspunderii Guvernului pentru o astfel de problema, insa se va putea recurge la aceasta masura numai in caz exceptional.

Este de dorit ca decizia privind votul uninominal sa reprezinte rezultatul consensului dintre toate partidele parlamentare, fara a fi impusa de Coalitia majoritara. Mai intai, trebuie vazut care va fi raspunsul partidelor parlamentare.”

Verestoly Attila, UDMR - “UDMR este de acord cu necesitatea reformarii sistemului de vot, dar opteaza pentru corectarea sistemului actual. Noi consideram ca pot exista sisteme de corectie, sistemele preferentiale, unde am putea vota si in interiorul listei, sa facem o ierarhie pe liste. Scrutinul uninominal are o logica atunci cand este votat un primar sau presedintele tarii.

In actualul sistem cam 5-7% dintre voturi se pierd, deoarece se voteaza si partide care nu ating pragul de intrare in Parlament. Intr-un scrutin uninominal, conform statisticilor pe care le cunoastem, pierderea este de peste 30%. Deci 30% din aceasta tara va fi condamnata de a nu se mai regasi in niciun mandat.”

Bogdan Ciuca, PC - “PC a cerut urgentarea aprobarii introducerii votului uninominal inca de vara trecuta. Partidul nostru sprijina aceasta solutie si se declara pentru orice procedura care ar putea duce la introducerea cat mai rapida a votului uninominal, singura modalitatea pentru reabilitarea clasei politice romanesti.”

Corneliu Vadim Tudor, PRM - Este prematur pentru o tara ca Romania sa pulverizeze partidele. Cel putin inca un ciclu electoral trebuie vot pe liste de partid. Presedintele Traian Basescu a venit cu o gaselnita: votul uninominal. Asta este o prostie. De trei ani alte partide, in primul rand PSD, au propus votul uninominal.

In ce ma priveste, la numai 17 ani de la schimbarea regimului politic din Romania, este nevoie ca partidele sa-si exprime inca identitatea pe baza doctrinelor politice fundamentale.”

Theodor Stolojan, PLD - “Suntem sustinatorii initiativei presedintelui tarii de a se organiza referendum pentru votul uninominal, deorece stim foarte bine ca tot acest patrulater negru, care astazi vorbeste ca a introdus in Parlament proiecte de legi pentru votul uninominal, vorbeste printr-o demagogie pe care o cunosc foarte bine.

Aspectul votului uninominal nu a fost relevat pana acum in dezbaterile si demagogia generala lansata de aceste partide care sustin ca ele, de la '48 incoace, lupta pentru votul uninominal.”