Reforma in justitie trebuie sa continue, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu in fata senatorilor. El a vorbit in cea mai mare parte despre necesitatea adoptarii cu prioritate a Legii ANI, care face parte dintre angajamentele luate in fata oficialilor europeni.

Discursul premierului Calin Popescu Tariceanu in fata senatorilor a inceput cu un sfert de ora intarziere, dupa ce primul ministru s-a aflat timp de cateva zeci de minute in biroul presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu.

Pozitiile exprimate de reprezentantii grupurilor parlamentare PSD, PC si UDMR au fost laudative la adresa premierului si extrem de critice pe tema reformei in justitie si a activitatii Monicai Macovei. Democratii nu au luat cuvantul.

Cu 72 de voturi "pentru", senatorii au decis sa-si prelungeasca programul si sa-si expuna parerile pe margine mesajului citit de premier.

Fragmente din discursul lui Calin Popescu Tariceanu

  • Nu doresc sa tin un discurs de imagine.
  • Am venit sa exprim angajamentul guvernului privind continuarea reformei in justitie.
  • Cu totii am militat pentru reformarea justitiei, indiferent ca a fost vorba despre Alianta DA PNL-PD sau despre PSD, UDMR, PC si PRM.
  • Romania poate sa isi valorifice potentialul doar ca membra al UE.
  • Europa ne-a avertizat ca nu putem intra in familia UE fara o reforma in justitie.
  • Eu si guvernul suntem ingrijorati de intarzierea legii ANI.
  • Intarzierile au aparut datorita altor subiecte politice care au acaparat intreaga atentie in ultima vreme.
  • Comisia Europeana si statele membre UE monitorizeaza eforturile Romaniei
  • Romania nu are numai drepturi, ci si obligatii de a-si respecta angajamentele, fie ca e vorba de Parlament, Guvern sau alte institutii ale statului.
  • Adoptarea legii ANI a devenit o obligatie institutionala pe care Romania o are fata de Uniunea Europeana si o obligatie morala pe care clasa politica o are in fata cetatenilor nostri.
  • Legea ANI este o garantie in plus ca vom avea o clasa politica transparenta si responsabila.
  • Unele dintre sincopele de comunicare pe tema acestei legi puteau fi evitate, sincope in care guvernul are partea lui de vina.
  • Am luat in considerare, cu toata seriozitatea, textul motiunii simple adoptate in Senat.
  • Reforma in justitie si masurile de lupta impotriva justitiei nu sunt condiderate ca fiind finalizate.
  • Va solicit ca legea ANI sa devina o prioritate.

    Dupa ce grupurile parlamentare si-au exprimat parerile, premierul a multumit senatorilor pentru sustinere si a declarat ca va reveni in Senat daca va fi nevoie de lamuriri pe orice alta tema. "Vin in Senat fara nici o prejudecata, sunt dispus sa ascult toate parerile", a declarat Tariceanu.

    El a pomenit inca o data despre Agentia Nationala de Integritate: "Un singur lucru va solicit: respectarea acestor angajamente (fata de UE - n.r.) ne va face sa fim respectati. ANI e un astfel de angajament."

    Discursul de final al premierului s-a incheiat in aplauzele senatorilor PNL, PSD, PC si UDMR.

    Restructurarea nu e o prioritate

    La iesirea din plenul Senatului, premierul a declarat ziaristilor ca "restructurarea guvernului nu reprezinta o prioritate" si ca nu opozitia decide cand este momentu ca aceasta sa aiba loc.

    "Este o problema pe care o voi decide eu si nu atunci cand crede Opozitia ca poate sa imi impuna. Daca Opozitia are o problema, poate recurge la armele pe care le are la dispozitie, existand si instrumentul motiunii de cenzura. Eu voi stabili data la care vin si daca vin cu un proiect de restructurare", a declarat Tariceanu.

    El este de parere ca subiectele cele mai importante in acest moment sunt problemele cauzate de referendumul pentru votul uninominal si suspendarea presedintelui. Tariceanu a declarat ca depunerea unei motiuni de cenzura este dreptul opozitiei.