Firmele romanesti pierd sume importante „uitind“ sa-si recupereze TVA din cheltuielile eligibile pentru calatoriile de afaceri.

Circa 80% dintre companiile romanesti nu isi revendica, din diverse motive, TVA platita in UE pe cheltuieli de afaceri care au devenit eligibile o data cu aderarea, a declarat ieri Ionel Constantin, secretarul general al Camerei de Comert a Romaniei, la un seminar de profil.

„Din pacate, constatam ca, in pofida noilor reglementari salutare in privinta TVA, 80% dintre companii nu isi revendica, din diverse motive, TVA platita peste hotare“, a declarat Constantin.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ofera firmelor romanesti posibilitatea de a-si recupera TVA pentru o gama larga de cheltuieli de afaceri si protocol. Pina la 1 ianuarie 2007, companiile romanesti erau

supuse unor restrictii privind numarul de tari din care isi puteau recupera taxele. Datorita modificarilor survenite in noua legislatie fiscala, ele au acum prilejul sa isi reduca substantial cheltuielile de afaceri in strainatate.

Cheltuielile care sint eligibile pentru returnarea TVA sint plata cazarii la hotel, consumatia la restaurant, protocol, telecomunicatii, inchiriere masini/taxi, taxa de participare la tirguri si conferinte, costul carburantului, costuri publicitare, materiale promotionale, materiale tiparite si consumabile.

Bonus de 25%

Cunoscind procedurile pentru returnare de TVA, companiile isi pot recupera pina la 25% (reprezentind TVA) din cheltuielile de afaceri, au spus expertii companiei irlandeze Tax Back International, specializata in recuperarea de taxe, prezenti la seminar. Trei pasi trebuie facuti de firmele care au astfel de cheltuieli. Mai intii trebuie sa stringa facturile aferente activitatilor mentionate.

Integral in Cotidianul