Constitutia garanteaza dreptul la libera exprimare. Oricare cetatean al Romaniei democratice poate sa-si spuna public opinia. Sau sa taca - si asta poate fi o opinie. Exista insa un om care nu are dreptul la opinie si nici dreptul sa taca. Acel om este presedintele Romaniei.

"Acum, diverse oficialitati isi exprima opiniile in mod public. Poate ca n-o fac intotdeauna asa cum trebuie, dar avem dreptul la opinie", opineaza Traian Basescu la BBC. Opinie inseamna parere. Dupa parerea mea, dl presedinte Basescu nu constientizeaza definitia asta de mai bine de doi ani incoace. Si consecintele sunt grave.

Opinia este o judecata, o idee, o convingere neexecutorie, neincarcata cu putere de lege, lipsita de gir oficial.

Online Advertising

O parere. Ziaristii, intelectualii, reprezentantii societatii civile sau pur si simplu cetatenii pot, in limitele legii, sa spuna ce le trece prin cap. Lor "li se pare" in nume propriu sau in numele grupului pe care il reprezinta. Presedintele Romaniei nu vorbeste in nume propriu. El este alesul opiniei publice.

Tocmai de aceea, datoria presedintelui, cea mai inalta oficialitate din stat, este sa se consulte cu un corp puternic de consilieri, cu partidele parlamentare, cu primul-ministru, cu societatea civila, sa traga niste concluzii si sa le faca publice sub forma de declaratii. Care pot sa nu coincida cu parerile lui Traian Basescu.

Dar trebuie sa coincida cu interesul national, caci prin gura presedintelui vorbeste tara.

Statul roman nu e un talk-show, un cenaclu, un simpozion, o sezatoare. Si cu atat mai putin o bodega, unde fiecare da cu presupusul pana cand da cu pumnul sau cu halba. De cand e presedinte, dl Basescu n-a exprimat altceva decat pareri proprii, cand a vrut si cum a vrut, la carciuma, la televizor, la telefon. Nu l-a interesat sa se consulte cu nimeni, amici sau adversari politici.

Cei care s-au solidarizat cu el au facut-o pentru ca s-a nimerit ca zicerile prezidentiale sa se imbuce cu interesul lor. Cei care il contesta o fac si pentru ca n-au fost luati in seama.

Aidoma vorbitorilor frustrati din tocsoaiele televiziunilor de apartament, dl. Basescu este preocupat sa aiba dreptate, nu sa fie drept.

Dupa ce aproape doi ani a incercat sa se mentina in granitele unui discurs mai rezervat si sobru, premierul Tariceanu a ales, in fine, solutia perfect romaneasca pentru a raspunde "loviturilor de opinie" ale d-lui Basescu. Da si el cu parerea ca si cum ar da cu parul.

Prin ultima sa opiniune, debitata tot la BBC, dl Tariceanu reuseste sa fie cu nimic mai prejos decat Basescu: "Poate ca am acceptat atitudinea presedintelui pentru prea multa vreme. A fost bine pentru tara, n-a fost bine pentru mine si pentru partidul meu. Regret asta". Premierul Romaniei transmite tarii regrete eterne. Parerea lui.