Romania ar trebui sa inceapa in acest an programele UE prin care aloca fondurile structurale. Pentru a le derula, programele trebuie concepute de catre autoritatile romane si avizate de catre Comisia Europeana (CE).

Obtinerea avizelor europene nu pare insa o treaba simpla.

Trei din cele sapte programe au fost trimise inapoi la Bucuresti, spre refacere, a declarat Georgio Ficarelli, seful echipei de tranzitie Phare a Reprezentantei Comisiei Europene (v. Nota).

Programele trimise spre refacere autoritatilor romane sunt, potrivit sursei citate: programul de crestere a competitivitatii, cel de transport si cel de dezvoltare regionala.

Georgio Ficarelli a declarat pentru euROfonduri (HotNews.ro-EurActiv.ro) ca una dintre cauze o reprezinta complexitatea celor trei programe de finantare amintite si faptul ca s-au suprapus anumite componente, ceea ce trebuie evitat.

Celelalte patru programe sunt inca in analiza Comisiei CE; daca totul merge bine, programele vor demara in vara sau, dupa alte estimari, in octombrie.

Intrebate in mai multe randuri care este stadiul aprobarii programelor, autoritatile romane au raspuns ca acestea "sunt in negocieri", dar nu au dezvaluit pana acum ca exista dificultati in obtinerea avizelor de la Comisia Europeana.

Totusi, la insistenta reporterului euROfonduri, un oficial din Ministerul Finantelor Publice admite ca cele trei programe de finantare sunt 'suspendate' deocamdata, pana la finalizarea procedurii de avizare.

Nota: Georgio Ficarelli a fost prezent marti, 27 martie, la un eveniment despre fondurile structurale organizat de Uniunea Intreprindelor Italiene din Romania, ocazie cu care a acordat o scurta declaratie pentru euROfonduri (HotNews.ro-EurActiv.ro).

Vezi si alte articole din sectiunea euROfonduri