Structura noului guvern pe care premierul Calin Popescu Tariceanu urmeaza sa o prezinte, luni dimineata, Parlamentului, nu este inca finalizata. Surse din cadrul partidelor politice sustin ca lista noului Executiv se negociaza intens.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, a declarat pentru Hotnews.ro ca este putin probabil ca premierul Tariceanu sa anunte sambata componenta noului Cabinet.

Variante posibile

Pana acum, au fost vehiculate mai multe variante pentru stabilirea noului Cabinet:

1. Guvern PNL-PD-UDMR fara Monica Macovei

Surse liberale sustin ca este posibil ca din viitorul guvern sa faca parte si reprezentanti ai PD, cu exceptia Monicai Macovei. Aceasta varianta este agreata de secretarul general al partidului, Vasile Blaga, care se teme ca iesirea democratilor de la guvernare ar putea determina, in teritoriu, plecari masive din partid.

Atat Emil Boc, cit si Adriean Videanu au negat apasat aceasta formula, spunind ca ea ar fi “ sinucigasa” pentru PD si ca partidul ramine fidel principiului “ori plecam toti in bloc ori raminem toti in bloc”. Ei au negat si faptul ca s-ar fi discutat inlocuirea Monicai Macovei cu un alt ministru “independent politic”.

2. Un guvern fara niciun membru PD

Liderii democrati, Emil Boc si Adriean Videanu spun ca, pana la aceasta ora, nu au fost contactati de premierul Calin Popescu Tariceanu, dar nu exclud ca la nivel individual alti reprezentanti ai celor doua partide sa poarte discutii.

Surse liberale sustin ca lista guvernului PNL-UDMR este finalizata, dar ca ea provoaca nemultumiri in partid. Exista informatii potrivit carora Gyorgy Frunda ar fi refuzat portofoliul Justitiei, acesta fiind disputat de Norica Nicolai si de Radu Stroe. Nu este exclusa cu totul din calcule nici Renate Weber, care a fost zilele trecute la discutii cu unii lideri PNL.

Nemultumire in rindul liberalilor provoaca si mentinerea lui Sebastian Vladescu la Ministerul Finantelor.

Sansele unei impacari sunt destul de reduse, in special dupa numirea lui Valeriu Turcan, finul lui Theordor Stolojan, in postul de purtator de cuvint al presedintelui, gest considerat un nou afront la adresa PNL. In plus, atacurile de sambata, de la Congresul PLD la adresa premierului si a guvernului au radicalizat si mai mult spiritele in PNL.

Lista Guvernului restructurat va fi trimisa de catre premier, luni dimineata, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu. Marti dimineata ar trebui sa aiba loc audierea ministrilor de catre comisiile de specialitate. Noua structura ar urma sa fie votata in plen, cel tarziu, miercuri.