Patronii se plang ca institutiile statului care au atributii de control le impun cu duritate normele Uniunii Europene, amendand cu sume mari firmele care nu respecta noile dispozitii comunitare, transpuse in legislatia romaneasca. Concluzia este ca asistam la o intensificare a controalelor dupa integrare, potrivit specialistilor romani.

"Normele si conditiile ce trebuie indeplinite de catre agentii economici, privind integrarea in UE, sunt extrem de dure, termenele sunt prea scurte, efortul financiar - destul de consistent, iar in cazul nerespectarii lor amenzile practicate sunt foarte mari.

Asistam la o intensificare a controalelor dupa integrarea in UE", a declarat Marian Filimon, vicepresedinte al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

El a adaugat ca nici IMM-urile din Spania, Italia si Portugalia, tari mai vechi ale UE, nu au reusit sa respecte ceea ce se cere acum IMM-urilor romanesti.

Taxe de imbogatire

Patronatele sustin ca este vorba de un exces de zel al controlorilor statului. Acesta ar decurge din legislatia care permite stimularea inspectorilor cu premii acordate din amenzile incasate.

In prezent, personalul Garzii Financiare beneficiaza de stimulente in procent de 15% din sumele incasate pentru bugetul statului ca urmare a controlului, reprezentand amenzi si sume confiscate, si in procent de 7% din sumele provenite din valorificarea bunurilor rezultate din confiscari, dupa deducerea cheltuielilor efectuate in scopul valorificarii acestora.

Pentru Garda de Mediu, 25% din amenzi se intorc la fondul institutiei, pentru premieri.

Integral in Romania Libera