Presedintele Traian Basescu a sustinut miercuri seara, incepand cu ora 17.00, o declaratie de presa la palatul Cotroceni.

Traian Basescu a comparat actualul guvern cu un Consiliu de administratie si a declarat ca cei carora le este frica de alegeri vor sa conduca Romania din spatele usilor inchise pentru a-si continua netulburati ilegalitatile, fara temerea ca justitia i-ar putea sanctiona.

Cea mai grava problema la ora actuala este ca vointa majoritatii nu este corect reflectata in structura puterii politice, crede presedintele care spune ca noul guvern este unul cu o sustinere directa de numai 20% in Parlament si cu o majoritate negociata in culise, nu asumata la vedere.

Traian Basescu mai spune ca cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct in anii de dupa 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atat mai pervers protejate, cu cat statul isi pierde autoritatea si reprezentantii lui devin mai usor de manipulat.

Presedintele a readus in discutie tema votului uninominal sustinand ca "introducerea votului uninominal va fi primul pas pentru a pune intregul sistem politic pe baze cu adevarat democratice, pentru a avea guverne puternice si responsabile."

Afirmatia cea mai comentata a presedintelui Basescu a fost cea legata de nevoia de modificare a legii fundamentale a statului astfel incat sa avem o noua Constitutie capabila sa evite blocajele institutionale si care sa fie adaptata realitatilor europene.