Ministerul britanic al Apararii le-a permis celor 15 marinari britanici, eliberati recent din Iran, sa acorde interviuri contra unor sume de bani - transmite BBC. Purtatorul de cuvant al Ministerului a anuntat, totusi, ca militarii au mana libera de a discuta cu reporterii, insa materialele care vor fi publicate trebuie sa aiba acordul autoritatilor britanice.

Jurnalistii din Marea Britanie obisnuiesc sa plateasca in mod curent pentru interviurile care pot atrage o audienta considerabila. Totusi, decizia de a se permite militarilor sa ofere interviuri pe bani a starnit multe controverse, atat in randul societatii civile, cat si in randul mediului politic din aceasta tara.

Sunday Times anunta ca singura femeie din grupul ostaticilor, Faye Turney, a primit deja oferte din partea unui post de televiziune si a unui ziar, de pe urma carora poate castiga 150 de mii de lire sterline - mai precizeaza BBC.

Cei 15 britanici au facut primele dezvaluiri, intr-o conferinta de presa comuna, pe care au sustinut-o, vineri, acest moment fiind transmis in direct de televiziunile de stiri.

Ei sustin ca au fost legati la ochi, tinuti in izolare 13 zile, intimidati de armele pe care soldatii le incarcau in timp ce erau pusi cu fata la zid, si amenintati ca daca nu declara ca au fost prinsi in apele teritoriale iraniene, nu irakiene, vor sta sapte ani in inchisoare.

Cei 15 soldati britanici apartinand Fortelor Navale britanice fusesera arestati, in 23 martie, de autoritatile iraniene, dupa ce efectuasera un control la bordul unui vas iranian ce se afla in apele teritoriale ale Irakului.