Peter Bishop, arhitectul sef al Londrei, a fost pentru cateva zile la Bucuresti la invitatia Consiliului Britanic. Cunoscutul arhitect a participat la lansarea proiectului de regenerare urbana a zonei Uranus-Rahova

Cum vi s-a parut Bucurestiul si cum credeti ca ar trebui sa se dezvolte in viitor?

— Bucuresti este un oras frumos care a fost distrus si mutilat. si este un oras care isi arata istoria. Acesta este un lucru foarte interesant pentru mine, ca arhitect, sa pot vedea istoria si distrugerea din cursul secolului XX.

Dar au ramas inca foarte multe lucruri frumoase. si cred ca ceea ce trebuie facut este sa pastrati ce aveti, sa directionati investitiile catre zone care le pot suporta si sa construiti un sistem de transport in comun care sa permita orasului sa functioneze. Bucurestiul are potentialul de a deveni o capitala regionala in estul Uniunii Europene.

In comparatie cu orase cu mai multa istorie in spate si chiar cu orase mai apropiate precum Praga sau Budapesta, credeti ca avem ceva de oferit?

— Un oras trebuie sa-si puna in valoare punctele tari. Iar Bucurestiul are mai multe puncte tari.

Uitati-va la orasele care, dupa o perioada de colaps economic, s-au intors catre patrimoniul lor istoric si au vazut ca au inca un centru frumos, iar apoi au reconstruit orasul in jurul turismului, in jurul ideii ca pot deveni din nou o capitala regionala, daca investesc in zonele publice pentru a avea din nou un oras frumos.

Voi aveti o mostenire minunata de arhitectura de secol XIX si XX si aveti spatii frumoase si bulevarde largi. Nu sunteti in competitie cu Parisul, dar sunteti in competitie contra Sofiei sau Budapestei.

Cred ca ar trebui sa va ganditi la oras cu ambitia de a fi o capitala a estului unde oamenii vor sa vina sa traiasca si sa lucreze pentru ca e un loc distractiv si incitant.

Ceea ce presupune sa prezervati patrimoniul, sa fiti atenti in privinta controlului si directionarii investitiilor, sa rezolvati problema cu masinile si problema cu zgomotul si problema cu poluarea... Lucrul care conteaza cel mai mult acum este calitatea vietii in orasele mari.

Orasele care vor avea succes in secolul XXI vor fi cele care pot convinge oamenii care sunt mobili sa vina sa traiasca si sa lucreze aici. Bucuresti este un oras extraordinar, iar acum exista posibilitatea de a aduce aici bani europeni.

Sfatul meu este sa folositi acesti bani pentru a construi un sistem bun de transport in comun. Acest lucru este foarte urgent.

De ce credeti ca, dupa cum ati spus, experienta de a fi intr-un loc in oras trebuie sa fie una umana, nu doar o experienta de trafic sau de shopping?

— E vorba de placere, de placerea de a fi cetatean. Trebuie sa poti sa mergi, sa stai, sa te bucuri de spatiu si de o intreaga gama de experiente artistice, de shopping, de joaca si de petrecere a timpului liber.

Este vorba si de a vrea sa fii aici, iar aceasta este adevarata provocare pentru Bucuresti: de ce vor vrea oamenii sa vina sa viziteze, sa traiasca si sa locuiasca aici, ce ii convinge pe ei ca e bine sa fie aici, mai degraba decat in Sofia.

integral in Romania Libera