Pentru patru ani, nu pe o firimitura de mandat ramasa de la parastasul Aliantei D.A.

Actualul sef al statului are dreptul sa numeasca pe cine doreste premier dupa alegerile generale in conditiile in care niciun partid nu obtine majoritatea, iar PSD doreste sa elimine orice obstacol in calea puterii, respectiv pe Traian Basescu.

Daca acesta va fi suspendat, PSD va juca la victorie in alegeri, mizand pe sustinerea, cel putin in turul al doilea, a intregii coalitii antiprezidentiale pentru candidatul propriu. Ura impotriva presedintelui ar putea purta numele lui Mircea Geoana.

Sau a lui Mugur Isarescu, pe care unii liberali si social-democrati il vad candidatul perfect anti-Basescu si presedintele ideal, rupt de realitate si foarte discret. Sigur este ca fortele politice si extrapolitice, hartuite de Traian Basescu, vor cauta armele perfecte impotriva acestuia, oameni si dosare.

Pentru a ajunge acolo insa, Basescu trebuie suspendat si invins. PSD a dat o ultima lovitura de imagine pentru a se asigura ca niciunul dintre partidele favorabile suspendarii, PNL, PRM, PC pe de-o parte, UDMR pe de alta, nu vor avea regrete ori revelatii de ultima ora.

Surse politice sustin ca Mircea Geoana a batut palma inca de sambata cu C.V. Tudor, Dan Voiculescu si Calin Popescu-

Tariceanu. Pe notitele SRI referitoare la dosarele de Securitate ale unor judecatori ai Curtii Constitutionale, altfel informatii publice, expuse ca instrumentele de santaj ale sefului statului, scrie cu cerneala invizibila altceva.

Si anume ca PSD are cartite in SRI, pe care le poate asmuti, daca vrea, impotriva conducerii bicefale Maior-Coldea si a oricui misca in front.

Cum ar putea insa judecatorul Ion Predescu, sustinut de PSD, sa fie santajat cu informatia ca inainte de 1989 a fost urmarit de Securitate? Logica este in suferinta, dar PSD a aratat politicienilor, serviciilor secrete si chiar lui Traian Basescu cine este seful, cine face jocurile.

Constiinta liberalilor, lasata libera de premier, este puternic conditionata. Daca voteaza impotriva suspendarii, PSD si PRM se pot razbuna cu o motiune de cenzura impotriva „guvernului antinational”, cum il definea deputatul PRM Lucian Bolcas. Daca voteaza pentru o potentiala izbanda a lui Mircea Geoana la prezidentiale se expun aceluiasi final nefericit - pierderea puterii.

Prea tarziu liberalii s-au trezit ca prezenta lui Basescu la Cotroceni le garanta guvernarea pana la capat, pentru simplul motiv ca nu avea cum sa-i elimine. Decat, poate, unul cate unul, prin decizie judecatoreasca.

UDMR nu este departe de PNL: daca nu merge pe mana PSD, ajunge in opozitie. Tinandu-se de nas, reprezentantii maghiarilor, cel putin jumatate dintre ei, se vor prinde in hora romaneasca cu C.V. Tudor pentru a-si securiza pozitia.

Campania electorala care va urma suspendarii lui Traian Basescu se anunta una dintre cele mai murdare din cate a cunoscut Romania. PNL, PSD, PC si PRM au demonstrat in utimele trei luni ca, impreuna, au capacitatea de a eroda imaginea sefului statului. Miza alegerilor prezidentiale ce vor urma este istorica. Ne putem intoarce de unde am plecat. Sarpele isi va musca din nou coada.