Cu cat mancati mai putina sare, cu atat scade riscul unui atac de cord. Asta este concluzia primei cercetari de lunga durata, despre impactul pe care il are sarea asupra sanatatii.

Dupa 15 ani de studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca reducerea consumului de sare poate salva vieti, reducand aparitia bolilor cardiovasculare.

S-a descoperit ca la cei care mananca mai nesarat scade riscul sa sufere un atac de cord cu 25%, iar cel sa moara prematur, cu 20%.

Studiul, publicat in British Medical Journal, si citat de editia online a publicatiei engleze The Times, trage un semnal de alarma asupra pericolului pe care il reprezinta consumul mare de sare.

Specialistii discuta si acum despre modul in care sarea creste tensiunea arteriala. Cea mai simpla explicatie este ca atunci cand se consuma prea multa, rinichii nu o pot elimina, iar aceasta ajunge-n sange. Organismul retine mai multa apa si creste tensiunea.

Specialistii le recomanda adultilor sa consume cel mult 6 grame de sare pe zi

Ellen Mason, asistenta medicala la sectia de cardiologie a British Heart Foundation, a declarat: “Ii faceti inimii dumneavoastra un serviciu daca reduceti consumul de sare. Cum? Este foarte simplu: consumati mai putine semipreparate sau, pur si simplu, verificati etichetele produselor si alegeti alimente mai putin sarate”.

Dar Asociatia fabricantilor de sare a pus la indoiala calitatea si concluziile acestui studiu: “Cercetarea s-a raportat numai la subiectii care au deja tensiunea arteriala mare. Ea nu dovedeste daca reducerea consumului de sare ne aduce un beneficiu major.”