Ministrii de interne din Uniunea Europeana au cazut de acord asupra constituirii unei forte care sa se desfoare rapid la granitele statelor care se confrunta cu un val masiv de imigranti, potrivit EuObserver.com.

“Este cel mai important exemplu de solidaritate europeana”, a declarat Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, dupa ce s-a ajuns la un acord asupra infiintarii acestor echipe de interventie rapida.

Forte de interventie rapida

Fortele de interventie rapida - operationale sub egida Frontex, Agentia Europeana pentru Managementul Frontierelor Externe al Uniunii Europene - vor fi alcatuite din 450 de experti nationali. Toate cele 27 de state ale Uniunii vor contribui la aceste forte.

Primul obiectiv este combaterea imigratiei ilegale de pe coastele Mediteranei si a Oceanului Atlantic, dupa ce acestea s-au confruntat anul trecut cu cresteri de amploare a fenomenului in cauza.

Crestere de 6 ori a numarului de imigranti in Spania in 2006

Peste 31.000 de imigranti au ajuns in Spania in 2006 - de sase ori mai mult ca-n 2005. In acelasi timp, alte tari asediate de imigranti au fost Italia si Malta. De asemenea, se apreciaza ca un numar foarte mare de persoane au murit inecate in timp ce incercau sa patrunda pe coastele europene.

Ideea unor echipe speciale a primit deja pe 11 aprilie aprobarea comisiei pentru drepturi civile din cadrul Parlamentului European. Iar in cursul acestei saptamani se asteapta ca Parlamentul sa dea avizul final in acest sens.

Retea de patrule - Frontex

In afara acestora, Frontex va crea o retea permanenta de patrule la marile din sud de teama ca vremea frumoasa din acest an ar putea duce imigratia la noi recorduri. Patrulele vor fi operabile incepand cu luna mai.