In milocul unuia dintre cele mai scumpe circuri politice din Romania, premierul Calin Popescu Tariceanu a gasit timp sa-si dea din nou in petec.

Saptamana trecuta, prim-ministrul Romaniei si-a anuntat intentia de a se intalni cu reprezentantii Romtelecom pentru crearea unui program de conectare la internet a scolilor, dupa ce "constructorul" Educatiei, Cristian Adomnitei s-a plans ca nimeni din minister nu "a fost capabil" sa ii prezinte o solutie in acest sens.

Situatia este cel putin interesanta, dat fiindca epoca in care Romtelecom avea monopol asupra serviciilor a apus, ba mai mult, pe piata au aparut companii cu servicii net superioare la tarife mult mai mici.

Pana acum proiectele de conectare a scolilor la internet au ramas la stadiu de discutii. De mai mult succes s-au bucurat companiile de specialitate care au organizat proiecte individuale.

Spre exemplu, UPC ofera servicii de televiziune prin cablu si internet scolilor, gradinitelor si altor institutii publice, in cadrul unor proiecte punctuale de responsabilitate sociala, care se incadreaza in strategia companiei de implicare in comunitate.

Este suprinzatoare acesta initiativa a primului ministru si din perspectiva faptului ca, din start, firma avansata pentru acest contract a fost Romtelecom, cand de fapt, se puteau realiza si contracte multiple, cu mai multe firme din domeniu, care sa acopere institutiile scolare conform infrastructurii existente.

In acest fel, finalizarea programului se putea face mai rapid, iar scolile romanesti (de la 1 ianuarie 2007, scoli europene) ar avea acces la un sistem de comunicare si informatie.

Cum Romtelecom pierde importante cote de piata de la an la an, si isi gaseste concurenti seriosi in acelasi segment de activitate, urmatoarea strategie pare sa se concretizeze in sprijinul obtinut de la Executiv. Iar acest sprijin nu este dezinteresat, cum s-ar putea crede.

Potrivit informatiilor noastre, relatia premierului Tariceanu cu omologul sau grec, Kostas Karamanlis, merge ca unsa, tocmai datorita actionarului majoritar al Romtelecom, compania greaca OTE. Conform acelorasi surse, intermediarul acestor relatii fructuoase e nimeni altul decat consilierul premierului Tariceanu, controversatul liberal Vlad Moisescu.

Ce spune legea

Conform legislatiei in vigoare, rolul Guvernului este acela de a asigura realizarea politicii fiscal-bugetare, care ia in considerare perspectivele economice si prioritatile politice cuprinse in dezvoltarea si derularea proiectelor din programul de guvernare, ceea ce-l situeaza pe premierul Tariceanu departe de masa negocierilor, mai ales ca acest proiect apartine ministerului de resort.

Mai mult de atat, pentru a realiza un astfel de program, legea achizitiilor publice specifica faptul ca este nevoie de o licitatie atunci cand valoarea contractului depaseste 5000 de euro. Se pare ca autoritatile de la centru vor sa sara si peste aceasta etapa.

integral in Curentul