In perioada 13 februarie-5 aprilie 2007, nemteanul a participat la operatiunea „Itaro 2“, o continuare a cooperarii internationale desfasurate si anul trecut in Peninsula pentru prevenirea si combaterea infractiunilor savarsite de romanii plecati acolo.

Inspectorul Codrut P. a avut misiuni in orasele Bologna, Padova, Torino, Verona si Perugia. Ofiterul nemtean a lucrat sub acoperire in cadrul unor anchete, soldate cu arestarea a 130 de persoane care au comis diverse delicte.

„Am lucrat cu patru colegi romani, impreuna sau separat la diverse cazuri functie de situatia operativa. Si rezultate au fost“, ne-a spus politistul, care nu poate oferi mai multe detalii avand in vedere caracterul misiunii.

Romanii, campioni la spargeri

Din totalul infractorilor prinsi, 102 au fost romani din judetele Neamt, Iasi, Braila, Galati, Vrancea, Bacau, Timis, Mehedinti, Dolj, Brasov, Constanta si municipiul Bucuresti.

Politistul nemtean povesteste ca romanii certati cu legea in Italia se ocupa mai ales cu furturile, proxenetismul si falsificarea cardurilor.

„Ca paleta a infractiunilor domina cele prin efractie. Se sparg unitati comerciale pe timp de noapte, incepand de la magazine de haine si parfumerii pana la cele care vand produse electronice sau electrocasnice.

Conationalii nostri se mai ocupa si cu exploatarea sexuala a tinerelor sau cu exploatarea muncii la negru“, a explicat Codrut P.

Strazile din Pensinsula sunt inca pline de romani care apeleaza la mila publica. Insa, de ceva vreme, pe langa furturi si cersetorie, romanii au devenit din ce in ce mai cunoscuti ca infractori periculosi, grupati in bande care se ocupa cu proxenetismul si cu traficul de stupefiante.

A tradus argoul infractorilor

In precedentele misiuni, prima la Brescia, iar cealalta la Roma si Milano, in perioada martie-mai 2006, inspectorul a instrumentat, alaturi de Politia Statala Italiana, cateva cazuri complexe. La Milano, politistul a prins cativa proxeneti romani.

„Avusese loc o reglare de conturi intre un grup de romani si unul de albanezi, ajungandu-se la acte de mare violenta. Conflictul plecase de la impartirea zonelor. Romanii se ocupau cu prostitutia, iar albanezii cu drogurile si, uneori, mai intrau unii pe teritoriile altora.

Am facut activitati ce tin de ancheta, dar am ajutat si la interogatorii, pentru ca suspectii vorbeau in argou si translatorul nu prea intelegea unele exprimari“, a povestit Codrut.

Integral in Evz