Miscarea de rezistenta iraniana a Mujahedinilor Poporului, care actioneaza din Irak, le-a cerut alegatorilor francezi sa voteze pentru candidata socialista Segolene Royal, in turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, relateaza AFP.

Royal a sustinut in campanie un discurs critic fata de regimul iranian, afirmand ca sprijina "o actiune diplomatica extrem de ferma, pentru ca aceasta tara sa nu obtina armament nuclear".

"Alegand aceasta varianta, Franta isi va regasi valorile si va fi alaturi de popoarele oprimate din Irak si Iran, impotriva fundamentalismului si a terorismului exportat de Iran", se arata intr-un comunicat al Mujahedinilor Poporului.

De cealalta parte, contracandidatul lui Royal in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, fostul ministru de Interne Nicolas Sarkozy, a criticat dur in trecut miscarea Mujahedinilor Poporului. In 2003, el a afirmat ca miscarea este "una dintre cele mai brutale si crude secte (...) ale islamistilor integristi...".

Organizatia Mujahedinilor Poporului a fost inclusa, in 2002, in lista UE cu organizatii teroriste. In pofida unei decizii recente a Curtii de Justitie Europene, Uniunea Europeana a mentinut miscarea in randul organizatiilor considerate teroriste.

Candidatul fortelor de dreapta, Nicolas Sarkozy, si socialista Segolene Royal s-au calificat in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, in urma rezultatelor primului tur de scrutin. Potrivit sondajelor finale, Sarkozy a obtinut 30% la suta din voturile francezilor, in timp ce Segolene Royal a insumat 25,2 la suta din sufragii.