Cinci cetateni englezi au fost gasiti vinovati de complot in vederea comiterii pe teritoriul Marii Britanii a unor atacuri teroriste, care ar fi putut provoca moartea a sute de persoane, transmite Reuters. Acesta a fost cel mai lung si elaborat proces impotriva terorismului din istoria Marii Britanii, verdictul fiind dat dupa un an de investigatii.

Din sapte suspecti arestati in martie 2004, acuzati ca au pus la cale atacuri teroriste in Marea Britanie, cinci au fost declarati vinovati. Acestia intentionau sa produca explozivi, folosind aproximativ 600 de kilograme de nitrat de amoniu.

Atacurile pe care le puneau la cale, inspirate de reteaua al-Qaida, ar fi fost o replica la sprijinul pe care Marea Britanie l-a acordat Statelor Unite, dupa 11 septembrie 2001. Cei cinci au negat toate acuzatiile formulate impotriva lor

CNN noteaza ca au fost descoperite, totodata, probe care atesta legaturile dintre suspecti si teroristii care au organizat atacurile din 7 iulie 2005 din Marea Britanie. Dupa ce aceasta informatie a fost facuta publica, mai multe partide din opozitie au cerut derularea unei anchete independente de investigatiile realizate de serviciile britanice de informatii.