Banca Nationala a Romaniei a luat decizia de a reduce dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, la 7,25% pe an. Totodata, membrii Consiliului de Administratie al institutiei bancare a luat hotararea de a mentine actualele nivele pentru rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale.

Prima reducere a dobanzii-cheie din acest an a fost de 0,75 puncte procentuale si s-a efectuat in 12 februarie. Cea de-a doua scadere, de 0,5%, a fost realizata cu o luna mai tarziu, la 27 martie, noteaza Ziarul Financiar.

Cu o zi inainte de decizia luata de BNR, ziarul Curierul National a semnalat ca analistii au opinat ca Banca Nationala a Romaniei nu va efectua modificari asupra dobanzii-cheie, in timp ce sase dintre ei au fost de parere ca banca centrala a Romaniei ar putea reduce nivelul acestei dobanzi.

Aprecierea leului si dezinflatia favorizeaza scaderea dobanzii-cheie

In ceea ce ii priveste pe analistii autohtoni, o parte dintre acestia au considerat ca procesul dezinflationist si aprecierea leului ar putea determina banca centrala sa reduca rata dobanzii-cheie, in timp ce altii sunt de parere ca BNR va mentine nivelul actual al dobanzii de politica monetara avand in vedere instabilitatea manifestata pe scena politica.