Noul presedinte francez, Nicolas Sarkozy, planuieste sa-l numeasca in functia de prim-ministru pe Francois Fillon, fostul sau sef de campanie electorala. Sarkozy a dezvaluit numele viitorului premier in cursul unei conversatii telefonice avute, duminica seara, cu seful Guvernului de la Londra, Tony Blair.

Premierul britanic l-a sunat pe Sarkozy pentru a-l felicita dupa victoria obtinuta in turul doi al alegerilor prezidentiale, noteaza cotidianul Financial Times, care citeaza surse guvernamentale britanice.

"De ce nu-i felicitati si pe viitorului premier al Frantei?", i-a spus, Sarkozy lui Blair, oferind telefonul mobil lui Francois Fillon, acesta discutand cu premierul britanic timp ce cateva minute.

Fillon, in varsta de 53 de ani, a fost ministru al Educatiei si sef de campanie al lui Sarkozy. El este considerat unul dintre "cel mai putin detestati" membri ai echipei din jurul noului presedinte ales pe data de 6 mai.

Potrivit cotidianului citat, numirea unui aliat moderat in functia de premier vizeaza obtinerea de sprijin popular pentru controversatele reforme sociale pe care Sarkozy le considera esentiale pentru viitorul economic al tarii.

Fillon ar putea facilita negocierile cu cele doua mari sindicate franceze, CFDT si CGT, care l-au avertizat, luni, pe Sarkozy ca trebuie sa consulte "partenerii sociali" din tara inainte de a demara implementarea reformelor propuse.

Nicolas Sarkozy a plecat, luni, in Malta pentru o scurta vacanta la bordul unui yacht privat, urmand sa preia prerogativele prezidentiale la 16 mai consecutiv cu numirea unui nou premier in locul lui Dominique de Villepin.