"Nu avem garantia ca vom atinge o reducere de?6%, pentru ca avem deja o reducere cu 4% realizata de actuala guvernare.

Este posibil sa se constate ca reducerea cu 6% a contributiilor este greu de realizat, in conditiile in care 2% din bugetul de pensii se vor duce la fondurile private de pensii, ceea ce va crea o presiune pe acest buget", a explicat Pacuraru.

O decizie in acest sens se va lua in Guvern, numai dupa ce vor fi facute simulari de reducere a contributiilor si o analiza a efectelor bugetare ale acesteia. Nici in ce priveste directia de reducere a contributiilor sociale, ministrul Muncii nu este de acord cu premierul Tariceanu.

Pacuraru crede ca diminuarea contributiilor ar trebui sa se faca la angajator, pentru a contribui la crearea de noi locuri de munca. Pozitia ministrului Muncii este similara cu cea exprimata si de ministrul Economiei si Finantelor, dar este in dezacord cu anuntul primului ministru.

Acesta afirma ca diminuarea CAS va fi cu 6% la angajati, in 2008, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile.

In fata acestor declaratii, deseori contradictorii, reprezentantii mediului de afaceri si specialistii in domeniu cred ca cel mai important lucru este ca aceste contributii sa se reduca, insa in limitele bugetare.

Dan Schwartz, consultant fiscal si Managing Partner al Scot& Company Consulting, spune ca cea mai buna varianta este cea a reducerii cotelor de contributii sociale pentru angajatori.

"Ca principiu, sunt mai degraba in favoarea reducerii cotelor de contributii platite de angajatori decat a celor suportate de angajati.

A reduce cotele angajatilor ar insemna cresteri posibile de salarii - inclusiv in sectorul bugetar - nesustinute de cresterea productivitatii muncii.

Totodata, o asemenea masura ar avea, in opinia mea, mai degraba un caracter populist, fara nici o justificare din punct de vedere economic", a precizat Dan Schwartz.

Acesta spune ca orice reducere de impozite si taxe este bine venita in conditiile in care sunt respectate restrictiile de natura bugetara.

Reducerea cotelor contributiilor sociale datorate de angajator implica in mod automat o scadere a cheltuielilor cu munca inregistrate de companii, ceea ce poate avea ca prim efect o crestere a numarului persoanelor care lucreaza in conditii legale si o diminuare a muncii "la negru", mai spune consultantul fiscal.

Integral in Gandul