In vreme ce alte tari europene lupta pentru dreptul de a nu mai cultiva organisme modificate genetic, ministerul agriculturii din tara noastra si-a exprimat, joi, interesul de a sprijini introducerea culturii de soia modificata genetic (MG) in Uniunea Europeana. Soia MG a fost trecuta pe lista culturilor interzise, la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la UE.

Noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, propune o schimbare de strategie politica in privinta culturilor de plante tehnologizate.

„Deoarece tehnologia de cultura a soii modificata genetic a dovedit avantaje evidente la nivelul fermei, cu implicatii pozitive la nivelul economiei nationale a Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va sprijini aprobarea in cultura a soii modificata genetic la nivelul Uniunii Europene, prin pozitia favorabila pe care o va exprima in procesul de adoptare a deciziei”, se arata arata intr-o comunicare oficiala transmisa de Ministerul Agriculturii.

Ministerul Mediului e in expectativa

Pe de alta parte, Ministerul Mediului ramane rezervat si nu va demara, cel putin pentru moment, o politica pro sau contra culturii OMG.

„Legislatia europeana din acest moment nu permite cultivarea de soia MG, iar Romania nu poate sa cultive daca aceasta decizie exista. Ministerul Mediului ramane rezervat in aceasta disputa in care sunt implicati si factori ce tin de protectia mediului”, a declarat pentru HotNews Attila Korodi, ministrul Mediului.

In Uniunea Europeana, este posibila cultivarea acelor plante modificate genetic care sunt inscrise in Catalogul Comunitar (porumbul modificat genetic MON 810, rezistent la Sfredelitorul porumbului). Soia modificata genetic, deoarece nu este aprobata in cultura in UE, nu este inscrisa nici in Catalogul Comunitar.

Motivele pentru care UE ramane inca rezervata in privinta culturilor MG tin de protectia mediului si de sanatate.

Ungaria nu mai cultiva OMG

Polonia, Grecia, Austria si mai nou Ungaria sunt primele tari care au obtinut dreptul de a nu cultiva plante MG. In urma cu trei luni, ministrii de Mediu din statele membre ale Uniunii Europene, reuniti in Consiliul pe probleme de Mediu, au blocat propunerea Comisiei Europene de a forta Ungaria sa cultive porumbul modificat genetic (MG) MON810.

Romania, prezenta la Bruxelles cu drepturi depline, a fost singura tara care s-a abtinut sa voteze pentru sau impotriva deciziei maghiarilor de a opri agricultura cu OMG, alimentand astfel supozitiile ca tara noastra ar putea intra in categoria tarilor pro-OMG.

In Romania, 12 notificari de cultivare OMG

In Romania, legile de dinainte de aderare au permis cultivarea de soia modificata genetic timp de noua ani. Au mai fost facute experimente (ilegale) de culturi de pruni si cartofi modificati genetic. Acum companiile preseaza sa introduca, legal, culturile tehnologizate.

In acest an, Pioneer, Monsanto si Syngenta au depus documentele prin care solicita sa testeze culturi de plante modificate genetic. Inca una a fost depusa de Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita. Au fost depuse 12 astfel de notificari. Daca aceste notificari vor fi aplicate, solicitantii vor putea cultiva pentru testare porumb soia si pruni MG.

Update: Organizatia neguvernamentala Greenpeace a raspuns astazi pozitiei Ministerului Angriculturii, atragand atentia asupra faptului ca OMG-urile prezinta riscuri asupra sanatatii.

„Greenpeace este dezamagita de noul Ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, deoarece institutia pe care o conduce a informat astazi ca „va sprijini aprobarea in cultura a soii modificata genetic la nivelul Uniunii Europene, prin pozitia favorabila pe care o va exprima in procesul de adoptare a deciziei.”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de organizatie.

„Poate ca domnul Remes a fost ocupat cu „finantele” in ultimii 5 ani, si nu a avut timp sa citeasca cele mai recente studii care arata ca plantele modificate genetic (MG) prezinta semne de toxicitate pentru rinichi si ficat. Soia MG cu toleranta la ierbicidul Roundup nu si-a dovedit niciodata presupusele avantaje agro-economice.

Mai mult, opt specii de buruieni din intraga lume si-au dezvoltat deja rezistenta la acest ierbicid, sanatatea solului a fost negativ influentata, iar seceta face pagube uriase la culturile de soia MG, desi asemenea consecinte nu au fost anticipate”, a spus Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace.