Folosirea in publicitate si pe etichetele alimentare a cuvintelor care atribuie produselor proprietati terapeutice sau ecologice va fi interzisa. Asa suna prevederile unui proiect de ordin comun elaborat de Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.

Daca proiectul de ordin va fi aprobat, in publicitatea si etichetarea produselor alimentare nu vor mai exista cuvintele "igiena", "medical", "bolnav", "ecologic", "natur", "pur", "farmacie", "boala", "remediu" sau "medicament".

Mai mult decat atat, vor fi interzise referinte la slabire sau ingrasare, nume sau reprezentari, chiar si stilizate, ale organelor umane, reprezentari de persoane, imbracaminte sau aparate care pot sugera profesii medicale, paramedicale sau farmaceutice.

De asemenea, vor fi interzise informatii care sa exprime sentimente de teama, frica sau credulitate, recomandari, atestari, declaratii ori prescriptii medicale, exceptand mentiunea ca un produs nu poate fi consumat sau folosit decat cu avizul medicului. Proiectul de ordin mai prevede ca nu mai pot fi comercializate produsele prezentate ca miraculoase.

Produsele miraculoase sunt definite ca fiind acele produse cu asa-zis efect asupra sanatatii, altele decat cele inregistrate oficial ca produse medicamentoase sau dispozitive medicale.

integral in Adevarul