Afectiunile alergice si respiratorii reprezinta un cost important pentru Europa si o povara semnificativa pe umerii pacientilor, motiv pentru care cercetarea lor la nivel european trebuie sa devina o tinta a investitiilor. Statisticile arata ca 80 de milioane de europeni sufera, in prezent, de o manifestare alergica respiratorie, iar situatia in Romania nu este deloc roza.

Afectiunile alergice si respiratorii reprezinta un cost important pentru Europa si o povara semnificativa pe umerii pacientilor, motiv pentru care cercetarea lor la nivel european trebuie sa devina o tinta a investitiilor. Alergia este o afectiune cronica cu risc major. Statisticile arata ca 80 de milioane de europeni sufera, in prezent, de o manifestare alergica respiratorie.

Studiile europene arata ca alergiile de astazi sunt mai agresive, mai complexe si mai persistente, din cauza poluarii, a stilului de viata sedentar, a noilor alergeni sau a stresului cotidian.

Unu din patru europeni sufera astazi de o manifestare alergica respiratorie, iar pana in 2015 se estimeaza ca 1 din 2 europeni va suferi de cel putin o afectiune alergica.

Iar la noi in tara, potrivit expertilor care au discutat vineri, in cadrul unui eveniment organizat la Bucuresti, evolutiile inregistrate in acest domeniu in ultima perioada, numarul suferinzilor de rinite alergice s-a dublat de cativa ani incoace, iar numarul estimat al astmaticilor a atins pragul de 1,5 milioane.

La ora actuala, circa 30-40 de romani mor anual din cauza socului anafilactic provocat de alergii.

Pana in 2015, un european din doi va fi afectat de cel putin un tip de alergie

Afectiunile de acest tip reprezinta o problema de sanatate publica majora, care induce costuri mari la nivelul economiilor europene si afecteaza in mod drastic calitatea vietii si nivelul bunastarii cetatenilor, potrivit datelor furnizate vineri de specialisti.

Unu din patru europeni are o forma de alergie respiratorie, iar expertii estimeaza ca 17% sufera de alergii alimentare, 1 din 10 copii are eczema atopica si 1 din 5 copii are astm.

Simptomele alergiei pot varia de la un risc mediu pana la punerea in pericol a vietii pacientului si pot avea un efect devastator asupra existentei lui zilnice, asupra familiei, a scolii, a profesiei si a vietii sociale.

Se estimeaza ca pana in 2015, unul din doi europeni este foarte probabil sa sufere de cel putin o forma de alergie.

Astmul din Europa costa 17 miliarde, pe an

In fiecare ora, cel putin un om moare de astm in Europa de Vest. Impactul pe care astmul il poate avea asupra vietii pacientului este infricosator: cel putin o data pe luna, unu din patru europeni bolnavi de astm are o criza atat de severa, incat pacientul nu poate nici macar sa ceara ajutor. In termeni financiari, numai astmul costa Europa 17,7 miliarde de euro anual.

Desi astmul bronsic s-a extins puternic in Europa, tratamentul acestuia ramane fragmentat.

4-10% dintre adultii din Europa sunt afectati de boli pulmonare obstructive cronice, afectiuni devastatoare si care creaza handicap, putin cunoscute si adeseori nediagnosticate. Aproape trei din patru pacienti cu acest tip de afectiune acuza dificultati in exercitarea activitatilor de zi cu zi, insasi urcarea scarilor provocandu-le insuficiente respiratorii7.

Cheltuielile provocate de bolile pulmonare obstructive cronice reprezinta aproape jumatate din bugetul UE de 102 miliarde de Euro, alocat bolilor pulmonare (118 euro per capita).

Cercetarea cauta noi solutii de tratament

Eforturile europene de cercetare sustinute si initiativele la nivel national referitoare la modalitati suplimentare/alternative de abordare a tratamentului sunt indispensabile ca masura impotriva riscului alergiilor si bolilor pulmonare in crestere.

De aceea, Federatia Europeana a Asociatiilor Pacientilor cu Alergii si Boli Respiratorii (EFA) si Grupul International de Ingrijire a Bolilor Respiratorii Primare (IPCRG) cer de urgenta Comisiei Europene, Parlamentului si Consiliului sa ia atitudine in numele pacientilor afectati si sa includa alergiile si bolile pulmonare pe lista afectiunilor cu risc major.

Institute of Allergy- Belgia a lansat in tarile europene, inclusiv in Romania, proiectul SIGMA (Supportive Initiatives for the Global Management of Allergy) cu obiectiv principal lupta impotriva bolilor alergice prin stimularea schimbului de informatii in domeniul alergiei si tratamentului bolilor alergice, incurajarea cercetarii, informarea si educarea publicului larg etc.

Unul dintre proiectele demarate in cadrul SIGMA Romania este campania de educare si informare a publicului “Alergia de azi”, cu sloganul “Nu trata alergia cu indiferenta. Du-te la doctor!”.