Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a declarat luni, in timpul vizitei oficiale la Moscova, ca exclude eventualitatea „unui nou razboi rece" intre Rusia si Statele Unite.

Rice a sosit in capitala Rusiei la scurt timp dupa ora 11.00 GMT (14.00 ora Romaniei), pentru o vizita de trei zile menita sa amelioreze relatiile ruso-americane, tensionate din cauza divergentelor privind statutul provinciei Kosovo si a proiectului scutului antiracheta, relateaza AFP.

"Se vorbeste despre un nou Razboi Rece. In calitatea de persoana care a trait in aceasta perioada si in calitatea de specialist, cred ca nu se poate vorbi despre un nou conflict. Nu este o perioada usoara pentru relatiile bilaterale, dar nici o perioada catastrofala ", a declarat secretarul de Stat american, specialist in Uniunea Sovietica.

De curand, liderul de la Kremlin a facut chiar o paralela intre politica externa a lui Bush si cea a lui Adolf Hitler. "Politica presedintelui Bush arata acelasi dispret pentru viata si aceeasi pretentie de a fi o natiune cu un destin exceptional care isi impune dictatul in lume ca al Treilea Reich", a declarat acesta, intr-un discurs sustinut pe data de 9 mai.

Seful diplomatiei americane va cina in aceasta seara cu vicepremierul Serghei Ivanov, iar maine se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin si cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Pe agenda intrevederii se regasesc teme importante privind relatia strategica dintre SUA si Rusia. Unul dintre subiectele fierbinti se va referi la amplasarea scutului antiracheta american in Europa de Est. De asemenea, seful diplomatiei americane va vorbi despre Kosovo, bazele militare americane din estul continentului si conflictul israelo-palestinian.