Presedintele in exercitiu al Frantei, Jacques Chirac, isi va lua ramas-bun de la francezi, marti seara, intr-un discurs televizat la ora locala 20.00 (21.00, ora Romaniei). Mesajul presedintelui are loc cu o zi inainte de preluarea puterii de catre noul presedinte ales, Nicolas Sarkozy, relateaza AFP.

Dupa ce a asigurat functia de presedinte timp de 12 ani, Chirac va parasi definitiv Palatul Elysee, miercuri, in cadrul unei ceremonii de predare a puterii programata sa se desfasoare la ora locala 11.00 (12.00, ora Romaniei).

Chirac este unul dintre cei mai longevivi oameni politici francezi. La cei 74 de ani, dintre care 42 dedicati carierei politice, Jacques Chirac are o experienta impresionata - a fost ales de doua ori presedinte al Republicii, a avut doua mandate de prim-ministru si, timp de 18 ani, a fost primar al Parisului.

Inspirat de generalul De Gaulle sa intre in viata publica, Jacques Chirac era deja ministru al economiei la sfarsitul anilor ’60 si avusese mandate atat in Parlamentul Frantei, cat si in cel european.

Apetitul sau legendar, reputatia in relatia cu femeile, familia iubitoare, inclinatia catre sumo - toate acestea i-au creat o imagine publica populara si solida.

Pe plan international, Jacques Chirac a fost vazut ca fiind nucleul opozitiei fata de campania din Irak condusa de americani in 2003.

Chirac a declarat recent ca va incerca sa serveasca Franta si dupa ce nu va mai fi presedinte, deoarece, afirma el, "exista viata dupa politica". El isi va consacra activitatea unei fundatii care promoveaza ecologia si dialogul intre culturile in curs de constituire.