Presedintele Bancii Mondiale (BM), Paul Wolfowitz, a facut un ultim apel emotionant in fata Consiliului de Administratie al institutiei pentru a-si pastra functia de presedinte al BM, dupa ce s-a anuntat ca o decizie finala in aceasta problema ar putea fi luata in cursul zilei de miercuri.

Wolfowitz este implicat itr-un scandal de nepotism care a determinat numerosi angajati ai Bancii, state participante si organizatii neguvernamentale sa-i ceara demisia, transmite Reuters.

"Criticarea actiunilor mele si considerarea acestora drept un motiv al demiterii mele este nedreapta si contrara dovezilor pe care le-am prezentat", se arata intr-o declaratie adresata de Wolfowitz reprezentantilor in conducerea bancii a celor 24 de state membre.

Wolfowitz a precizat ca, in loc sa fie acuzat de ceva care nu este gresit, toti cei implicati ar trebui sa-si asume responsabilitatea, asa cum a facut si el. Intrucat a fost criticat de reprezentantii unor state europene, presedintele BM a cerut ca hotararea sa fie corecta.

"Va implor sa luati o decizie corecta, pentru ca hotararea voastra nu va afecta numai viata mea ci si modul in care este vazuta aceasta institutie in Statele Unite si in lume", a spus Wolfowitz.

El a aratat ca exista inca posibilitatea evitarii daunelor pe termen lung, prin rezolvarea problemei intr-o maniera corecta si echitabila, prin care toti cei implicati sa recunoasca faptul ca au incercat sa faca ce este mai bine, indiferent cat de imperfect au actionat.

Paul Wolfowitz, care a venit la conducerea Bancii Mondiale in 2005, este acuzat de nepotism dupa ce a hotarat o majorarea salariului unei angajate, Shaha Riza, cu care are o relatie personala.

Fost responsabil al Bancii Mondiale pentru Orientul Mijlociu, Shaha Riza fusese detasata in septembrie 2005 la Departamentul de stat al SUA, la doar sase luni dupa ce Wolfowitz a devenit presedintele BM. Totusi, activitatea ei a fost remunerata, in continuare, de BM.

Potrivit documentelelor interne ale BM, inainte de plecare, Riza a primit o marire de salariu de peste 60 000 de dolari, castigand 200 000 de dolari pe an.

Administratia Bush a fost un sustinator ferm al lui Wolfowitz, dar marti a indicat ca protejarea credibilitatii Bancii Mondiale ar fi mai importanta decat mentinerea in functie a presedintelui institutiei.