Cocolino inca este departe de libertate. Ursul, in varsta de 5 ani, nu a putut fi salvat nici ieri, intr-o noua tentativa de eliberare pusa la cale de Asociatia “Milioane de Prieteni” Brasov. Reprezentantii asociatiei au asistat neputinciosi la refuzul stapanului ,un obscur om de afaceri din zona, de a preda ursul.

Desi aveau decizia Garzii de Mediu si ai Directiei Sanitar Veterinare prin care puteau sa mute ursul in rezervatia “Libearty”, politistii nu au putut calca pe taramul privat al afaceristului Ioan Vlad, in lipsa unui mandat de perchezitie.

Directia Sanitar Veterinara Brasov nu s-a sinchisit sa trimita un reprezentant care sa poata sa confiste animalul, astfel ca toata actiunea a fost zadarnica.

DSV si-a trimis un medic fara autoritate

Ieri la amiaza, in curtea plina cu fiare vechi, combine, tractoare si alte utilaje agricole din Mandra, detinuta de afaceristul Ioan Vlad, s-au strans reprezentanti ai Politiei Fagaras, ai Garzii de Mediu Brasov - in frunte cu comisarul sef Petru Moraru Nechifor, si presedintele Asociatiei de protectie a animalelor “Milioane de prieteni”, Cristina Lapis.

Directia Sanitar Veterinara a trimis un veterinar care nici macar nu era angajat propriu. Acesta a plecat imediat cu coada intre picioare” spunand ca nu are atributii de confiscare a ursului.

Nimeni nu putea sa confiste ursul

Apoi, fiecare reprezentant al legii a pasat raspunderea catre ceilalti.

“E incredibil. Cred ca vom ajunge la Bruxelles pentru a interveni la Uniunea Euroepana. Legea spuna ca atunci cand un cetatean detine ilegal un urs, i se confisca. Nimeni nu vrea sa-si ia insa responsabilitatea asupra acestui fapt. Toti doresc sa se spele pe maini si sa arunce gaina in curtea celuilalt”, a spus suparata Cristina Lapis.

Aratand ca treaba era a DSV-ului, Garda de Mediu s-a declarat neputincioasa. „In aceasta lege scrie clar: medicii sanitar-veterinari si politia au drept de aplicare a legii. Noi avem disponibilitatea si putem sa ridicam custodia asupra ursului, dar nu putem sa -l confiscam. Numai DSV poate sa-l confiste, sau Politia”, a declarat seful Garzii de Mediu Brasov.

Si politistii au sistat cu mainile-n san. „Putem intra in curtea omului doar cu hotarare judecatoreasca sau cu mandat de perchezitie. DSV, Garda de Mediu, ei hotarasc ce se va intampla cu ursul”, a declarat inspectorul principal Ovidiu Sarbu, de la Politia Fagaras.

Cocolino va fi disputat la tribunal

In cele din urma, a sosit si proprietarul ursului, Ioan Vlad. Acesta a refuzat sa stea de vorba cu musafirii „nepoftiti”, ba chiar i-a amenintat ca taie cauciucurile masinilor parcate pe proprietatea lui. A acceptat un dialog doar dupa sosirea la fata locului a comisarului sef Sorin Melinte, Seful Politiei Municipiului Fagaras. Dupa cateva zeci de minute de discutii, rezultatul a fost zero.

“Presedintele „Milioane de prieteni” va apela la justitie.

„Cred ca singura solutie este pe cale judecatoreasca si voi apela la instanta pentru a-i reda libertatea ursului”, a spusCristina Lapis.

Un “artist” la fiare vechi

Cocolino a fost vandut catre afaceristul brasovean de reprezentantii unui circ din Oradea, impreuna cu o alta ursoaica, in urma cu circa doi ani. Ioan Vlad mai detine doar un contract de vanzare cumparare scris de mana, si carnetul de sanatate al ursoaicei - despre care nu se mai stie nimic. „Probabil a ajuns in farfuria cuiva”, spune Cristina Lapis.

Brasoveanca incearca sa-l aduca pe Cocolino la rezervatia de la Zarnesti “Libearty“, aflata sub patronajul Asociatiei britanice World Society For The Protection Of Animals - WSPA”. Vlad nu vrea sa renunte la ursul sau, pe care-l consdera “un artist”...