Averea financiara neta a romanilor va scadea in urmatorii trei ani de la 12% din PIB, cat era in 2006, la 8% din PIB in 2009, din cauza dublarii datoriilor populatiei, arata un studiu al Unicredit Group. Plasamentele financiare ale populatiei echivaleaza cu 23% din PIB si vor creste pana in 2009 la 29% din PIB.

Averea financiara neta se calculeaza ca diferenta intre averea financiara (adica sumele aflate in numerar, depozite, actiuni, plasamente in fonduri mutuale sau fonduri de pensii) si datoriile populatiei (credite de consum si ipotecare, contracte de leasing). Nu sunt luate in calcul proprietatile imobiliare.

Plasamentele financiare ale populatiei echivaleaza cu 23% din PIB si vor creste pana in 2009 la 29% din PIB, potrivit studiului. In acelasi timp, gradul de indatorare a populatiei va urca de la 12% din PIB in prezent la 21% din PIB in urmatorii trei ani.

In cazul in care, pentru a calcula averea populatiei, sunt luate in calcul si proprietatile imobiliare detinute de aceasta, averea financiara neta se plaseaza la 14% din PIB la finele lui 2006. Si valoarea averii nete a populatiei calculata astfel va scadea cu doua puncte procentuale in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna ca finantarile pentru consum isi vor mentine viteza de crestere.

Traim mai prost ca-n ‘89?

Un sondaj realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) arata ca peste 50% dintre romani apreciaza ca situatia economica a tarii s-a inrautatit dupa 1989. Putin peste 30% dintre respondentii cu varsta de 18-34 de ani si circa 20% dintre persoanele cu varste de peste 35 de ani au afirmat ca situatia economica a tarii este mai buna.

Integral in EvZ