S-a incheiat o saptamana buna, mai buna decat speram. Bursele si-au continuat cresterea, Dow Jones a depasit din nou recordul istoric, activitatea de fuziuni si achizitii s-a pastrat la cote inalte. Cat va mai dura insa acest trend?

In saptamana 14-21 Mai indicele Dow Jones a crescut 230,31 puncte, adica 1,73% la 13.556,53 (un nou record istoric), S&P500 a crescut 16,90 puncte, adica 1,12% la 1.522,75, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 1,86 puncte, adica 0,10% la 1896,93.

Si bursele din Europa au inregistrat o performanta extrem de pozitiva: DAX30 din Germania a crescut 128,20 puncte, adica 1,71% la 7.607,54, indicele pan-european EuroStoxx50 +1,31% la 4.480,81 puncte, iar FTSE100 de la Londra a crescut 1,15%, adica 75,20 puncte, la 6.640,90.

Cresterea se poate argumenta plecand de la mai multe aspecte, pe care le voi enumera in continuare. In primul rand, datele macroeconomice au aratat ca desi inflatia a crescut, viteza ei de crestere nu este alarmanta.

Marti a fost publicata valoarea Indicelui preturilor de consum din Statele Unite aferent lunii Aprilie, care a crescut cu 0,4% fata de luna precedenta, cu 0,1% sub estimari, in timp ce componenta “core” (din care s-au extras alimentele si energia) a crescut cu 0,2%, in linie cu estimarile.

In acelasi timp, cresterea indicelui fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de numai 2,6% fata de 2,8% valoarea precedenta. Datele despre CPI confirma trend-ul de “aplatisare” a curbei inflationiste indicat recent si de PPI (indicele preturilor de productie).

Daca inflatia nu creste alarmant, inseamna ca este posibil ca Fed, “hawkish” in prezent, adica orientat mai degraba asupra riscurilor de inflatie, sa poata reduce dobanda de referinta pentru dolar, in cazul in care economia o va cere.

In plus, o inflatie care nu creste alarmant nu va “sapa” asupra veniturilor viitoare ale investitiilor din pietele de capital, de unde rezulta ca investitorii pot ramane Long sau pot sa isi adauge pozitii noi in portofolii.

Al doilea argument al cresterii a fost acela dat de cresterea numarului de case din Statele Unite la care s-a inceput constructia (+2,5%) si, mai important, de cresterea productiei industriale (+0,7 fata de +0,3% estmari) pentru luna Aprilie.

Aici trebuie adaugat si faptul ca Vineri a fost publicata valoarea preliminara pentru luna Mai a indicelui sentimentului consumatorului, care a crescut la 88,7 fata de 87,1 luna precedenta. Rezulta ca economia, la fel ca si inflatia, da semne de stabilizare, deci inca un argument in favoarea cresterii burselor.

Al treilea argument este cel dat de activitatea de fuziuni si achizitii. Cand aceasta se afla “la cote inalte”, pietele bursiere cresc. Din ce cauza?, veti intreba.

Nu este complicat: daca o companie decide sa cumpere o alta si plateste o suma de multe miliarde de dolari pentru achizitie, inseamna ca a studiat indelung valoarea acelei companii, precum si sinergiile ce vor rezulta apoi. Cu alte cuvinte, daca X vede valoare in compania Y si este dispus sa plateasca Z miliarde de dolari pentru asta, de ce nu ar merge pe aceeasi idee si investitorii?

In plus, compania cumparatoare plateste un premium consistent, care amplifica cresterea cotatiilor. Cel mai recent exemplu: Microsoft anuntat vineri oferta de preluare a companiei de advertising online aQuantive, in valoare de 6 miliarde de dolari, pentru care va plati un premium de 85% fata de valoarea de piata de la inchiderea sesiunii de joi.

Lista preluarilor din aceasta saptamana continua: Bausch&Lomb, producatorul ochelarilor Rayban, a primit o oferta de preluare in valoare de aproape 4 miliarde de dolari, in timp ce gigantul General Electric a declarat ca este in discutii de a vinde divizia de materiale plastice contra sumei de aproximativ 11 miliarde de dolari.

Nu trebuie sa excludem de aici nici vanzarea de catre Daimler a 80,1% din actiunile Chrysler, divizia sa neprofitabila din Statele Unite, catre Cerberus Capital Management.

Al patrulea argument de crestere a fost dat de Ben Bernanke, guvernatorul Fed. Domnia sa a afirmat ca problemele din piata sub-prime (piata ipotecara din care fac parte cei care nu au un scoring suficient de bun pentru a se califica la un credit acordat de banci) nu dau semne de raspandire in intreg sistemul financiar.

Al cincilea argument, dar nu cel din urma, este acela al tranzactionarii “pe trend”. Cu alte cuvinte, investitorii sunt, in marea lor majoritate, tentati sa cumpere actiuni care au demonstrat ca pot fi capabile de un trend de crestere. Pe masura ce cotatiile cresc, apar noi si noi investitori in acele titluri.

Retineti insa, va rog, un aspect important: in paragraful anterior m-am referit la “marea majoritate”. Exista si investitori care, vazand un trend de crestere accentuat, intra Short in piata mizand pe scaderea cotatiilor respective.

Ei sunt adeptii “teoriei contrariene”, adica vand in momentul in care li se pare lor ca o anumita cotatie a crescut prea mult si cumpara atunci cand evolutia acesteia arata contrariul.

Este extrem de posibil ca pe trendul de crestere din perioada recenta, o parte din acesti investitori sa fi intrat Short in piata. Cum bursele au continuat sa creasca, o parte dintre ei au fost nevoiti sa isi inchida pozitiile Short, adica sa cumpere la loc acele actiuni, acest fapt contribuind suplimentar la cresterea cotatiilor.

Cat de mult va mai continua trend-ul crescator, este dificil de estimat acum. Apar insa din ce in ce mai multe argumente in favoarea unei corectii pe termen scurt. Analiza grafica arata deja o tendinta de supracumparare iar sezonul publicarii de catre companii a rezultatelor financiare (care, peste estimari fiind, au contribuit mult in saptamanile recente la cresterea burselor) este la final.

De unde rezulta ca, in afara de datele macroeconomice ce vor fi publicate si de activitatea de fuziuni si achizitii, o mare parte din suportul adus pietelor va disparea. Asta nu inseamna ca neaparat bursele vor scadea in saptamana ce urmeaza, dar este posibil ca trendul de crestere sa inceapa sa dea semne de oboseala.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan