Votul romanilor din 19 mai impotriva demiterii presedintelui suspendat Traian Basescu este comentat pe larg, luni, de principalele publicatii internationale.

Cotidianul britanic Financial Times scrie sub titlul "Liderul roman supravietuieste votului", ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a cerut imediat politicienilor de la Bucuresti continuarea reformelor, dupa ce guvernantii au pierdut referendumul prin care se cerea demiterea presedintelui.

Publicatia aminteste ca Romania are de rezolvat mai ales problema coruptiei, iar daca nu isi duce la indeplinire reformele, in luna iulie, ar putea fi activata clauza de salvgardare.

"Presedintele roman a castigat o batalie, nu razboiul", considera jurnalistii Reuters care scriu ca presedintelui roman ii va fi greu sa depaseasca rapid stadiul de paralizie a reformelor, in ciuda victoriei asupra dusmanilor sai, la referendumul din 19 mai.

Desi pozitia sa este acum intarita, analistii spun ca fenomenul coruptiei si practicile necinstite sunt atat de inradacinate in administratie, incat Basescu ar putea fi nevoit sa astepte pana la alegerile generale din 2008, pentru a promova reforme indraznete, continua articolul.

Cotidianul francez Le Figaro scrie ca "Romanii resping demiterea presedintelui". Traian Basescu nu va fi demis, pentru ca intre 75% si 78% din alegatori au votat, sambata, in favoarea revenirii sale in fruntea statului, arata articolul.

Publicatia comenteaza ca, dupa acest vot, lupta pentru putere in Romania nu s-a incheiat inca. La Palatul Cotroceni revine un sef de stat practic fara puteri care trebuie sa trateze cu o opozitie hotarata, concluzioneaza autorul articolului.

"Liderul roman scapa de demitere" scrie si publicatia USA Today, adaugand ca presedintele Traian Basescu, suspendat de Parlament sub acuzatia de abuz in functie, a depasit usor referendumul privind demiterea sa.

Trei sferturi dintre alegatori au spus ca nu vor ca Basescu sa fie demis din functie, potrivit rezultatelor partiale.

Este de asteptat ca unii liberali sa faca presiuni asupra premierului Calin Popescu Tariceanu, sa colaboreze mai strans cu Traian Basescu, dupa ce sondajele la iesirea de la urne au aratat ca o majoritate a simpatizantilor liberali a votat in favoarea presedintelui, comenteaza publicatia.

Si ziaristii de la agentia italiana Ansa scriu sub titlul : "Referendum in Romania. Triumful lui Basescu", ca seful statului se intoarce mai puternic la palatul prezidential.