Presedintele american George W. Bush a recunoscut, marti, ca intre Rusia si Statele Unite continua sa existe tensiuni.

El si-a exrimat scepticismul in legatura cu stadiul reformelor democratice in timpul mandatului presedintelui Vladimir Putin si a subliniat ca l-a trimis pe secretarul Apararii Robert Gates la Moscova pentru a oferi asigurari Rusiei ca nu este considerata "un inamic", relateaza Reuters.

"Unii membri ai guvernului rus sunt suspiciosi in legatura cu intentiile noastre; de aceea, am incercat sa inlatur suspiciunile. Cu toate acestea, exista o serie de tensiuni cu Rusia, in principal pe tema scutului antiracheta care va fi instalat in Europa", a explicat liderul de la Casa Alba, caracterizand relatia bilaterala ca fiind "complexa".

Bush a reiterat ca proiectul de extindere in Europa a scutului american vizeaza sa contracareze amenintarile balistice din partea unor state ostile, precum Iranul, si ca nu este directionat impotriva Rusiei.

"Doresc sa-i transmit lui Vladimir Putin ca exista un drum mai bun inainte, interesele Rusiei sunt in Occident si trebuie sa cooperam mai mult. Putin crede ca exista democratie in Rusia, insa exista multe suspiciuni pe aceasta tema si voi continua sa discut cu presedintele despre aceasta chestiune. De multe ori mi se pare ca nu e democratie", a adaugat presedintele Bush.

La inceputul lunii, liderul de la Kremlin a facut chiar o paralela intre politica externa a lui Bush si cea a lui Adolf Hitler. "Politica lui presedintelui Bush arata acelasi dispret pentrru viata si aceeasi pretentie de a fi o natiune cu un destin exceptional care isi impune dictatul in lume ca al Treilea Reich", a declarat acesta, intr-un discurs sustinut pe data de 9 mai.

Secretarul de Stat Condoleezza Rice care a efectuat, saptamana trecuta, o vizita oficiala la Moscova a declarat ca cele doua tari au fost de acord sa isi modereze discursurile si a exclus eventualitatea unui nou razboi rece.

Proiectul de instalare a scutului american in Cehia si Polonia, care fac parte din fostul bloc sovietic, a tensionat relatiile dintre Statele Unite si Rusia. Kremlinul se opune vehement acestui proiect, desi Washington-ul incerca sa convinga Moscova ca acest scut de aparare nu este indreptat impotriva Rusiei.