Noile conditii generale de creditare ale BRD vor fi aplicate din 1 iunie si, pe linga nivelul maxim de indatorare a clientilor de 70% (pentru toate tipurile de credite), imprumuturile vor putea fi contractate si fara avans, dar in conditii mai restrictive de acoperire a riscului, arata un comunicat al bancii.

BNR a cerut insa celorlalte banci sa prezinte norme calibrate in functie de tipul de creditare si sa descrie produsele financiare oferite, ceea ce a facut ca multe dintre ele sa refaca dosarul pentru aprobarea noilor norme de creditare, spune directorul adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.

„Ne-au spus ca nu vor o singura norma pentru toate produsele, ci o norma pentru cele de consum si una pentru cele ipotecare/imobiliare si la fiecare dintre ele sa descriem toate produsele aferente“, a explicat Patrahau pentru NewsIn.

Banca Transilvania a depus, ca multe alte banci, o noua varianta a normelor interne de creditare care respecta ultimele precizari date de Banca Nationala a Romaniei. In aceeasi situatie se regasesc Raiffeisen, BCR si Bancpost, care inca mai asteapta aprobarea bancii centrale.

BNR a comunicat ca, pina cind nu se vor intoarce propunerile de creditare pe toate partile, bancile nu vor primi un raspuns.

Integral in Cotidianul