Reamintim ca presa din Italia, preluata de cea romana, a dezbatut intens in ultima saptamana informatia potrivit careia deseurile care sufoca orasul Napoli ar putea fi aduse in Romania.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, i-a spus ieri ambasadorului italian in Romania, Daniele Mancini, ca tara noastra nu poate sa se ocupe de neutralizarea deseurilor din sudul Italiei. Ambasadorul, la randul sau, a spus ca a luat act de pozitia oficialului Roman.

Mai mult, diplomatul italian a promis ca tara sa va trimite in Romania cateva echipe de experti pentru consultatii pe tema implementarii normelor europene in domeniul deseurilor.

“Am prezentat pozitia Romaniei in legatura cu aceasta problema si am subliniat ca, prin Tratatul de Aderare, Romania are o perioada de tranzitie pana in 2015 pentru importul deseurilor menajere si ca, la ora actuala, am inceput inchiderea, care va dura mai multi ani, a peste 200 de depozite neconforme.

Prin aceasta prezentare, i-am aratat partii italiene ca Romania nu poate sa primeasca aceste deseuri”, a spus ministrul roman al Mediului.

“Ceea ce s-a produs in sudul Italiei poate fi un semnal de alarma si pentru noi, deoarece trebuie sa avem mare grija cum construim infrastructura, cum implicam localitatile ca sa accepte noile solutii pentru managementul deseurilor”, a mai daugat Korodi.

La randul sau, ambasadorul Italiei a promis ca tara sa va ajuta Romania cu experti in problemele de mediu.

“Am luat act cu gratitudine de decizia Romaniei si apreciem faptul ca ea ne-a fost explicata cu mare claritate. Consider important sa subliniez ca, in ciuda situatiei actuale din Campagna, Italia este o tara aflata in avangarda managementului deseurilor.

De aceea, Ministrul Mediului din Italia a trimis, prin seful sau de cabinet, o oferta care nu este conditionata de nimic, de a pune la dispozitia Romaniei experti si capacitatile noastre tehnice.

Facem acest lucru pentru a va ajuta sa va incadrati in planul de implementare a directivelor europene si sa evitati confruntarea cu o criza de genul celei prin care trecem noi azi”, a declarat Daniele Mancini.