Andrei Ivantoc, unul din cei cinci membri ai „grupului Ilascu”, a fost eliberat, sambata, dupa exact 15 ani de detentie ilegala la care a fost supus de regimul separatist de la Tiraspol. Colegul sau de suferinta, Tudor Petrov-Popa, ar urma sa fie eliberat luni, 4 iunie. La fata locului se afla si ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu.

Dupa eliberare, Andrei Ivantoc a refuzat sa parasesca Transnistria

Potrivit Realitatea TV, eliberarea lui Ivantoc nu a fost lipsita de incidente. El ar fi fost lovit si doborat la pamant de catre fortele de securitate transnistrene. Accesul presei in zona a fost restrictionat, iar jurnalistii aflati in partea moldoveana a granitei sustin ca vehiculul in care se afla Ivantoc a fost asezat transversal, acesta fiind batut langa masina.

Ivantoc nu a vrut sa paraseasca Transnistria, pe care o considera parte a Republicii Moldova. Autoritatile de la Tiraspol i-ar fi comunicat lui Ivantoc ca a fost declarat persona non grata si nu mai poate reveni in Transnistria. Andrei Ivantoc a fost urcat cu forta intr-o masina cu numere de Republica Moldova, deplasandu-se catre Chisinau.

Autoritatile de la Chisinau neaga aceste informatii. Ministrul adjunct al Integrarii, Ioan Stavila, care a fost si el la Tighina, a declarat ca astfel de incidente nu au avut loc.

Sambata dupa-amiaza, Andrei Ivantoc a ajuns in apartamentul familiei sale din Chisinau, impreuna cu sotia sa.

Ivantoc si Popa - ultimii detinuti din grupul Ilascu

Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco si Petru Godiac au fost arestati, judecati si condamnati, in 1992, de regimul de la Tiraspol, fiind acuzati de „acte de terorism” in razboiul de pe Nistru. P. Godiac a ispasit doi ani de inchisoare. Ilie Ilascu, condamnat la moarte prin impuscare, a fost eliberat in mai 2001, sub presiunea comunitatii internationale. A. Lesco a fost eliberat acum trei ani, dupa 12 ani de inchisoare.

Dupa eliberarea sa, Ilie Ilascu a intentat un proces, in urma caruia Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, la 8 iulie 2004, ca guvernele R. Moldova si F. Ruse se fac vinovate de condamnarea si tinerea in detentie a detinutilor politici si a dispus eliberarea imediata si neconditionata a celor care mai erau in inchisoare.

Autoritatile separatiste de la Tiraspol nu s-au supus deciziei CEDO si insistentelor repetate ale diferitor structuri internationale.