Raportul chinez nu este foarte bogat in tinte de reducere a emisiilor de CO2, insa ofera metode de combatere a poluarii. Solutiile identificate sunt sporirea capacitatilor de producere a energiei regenerabile - nucleara si eoliana - precum si rentabilizarea hidrocentralelor si a termocentralelor pe baza de carbune.

Documentul prezentat de autoritatile de la Beijing nu omite insa sa atraga atentia tarilor din vest asupra responsabilitatilor pe care le au in domeniul protectiei mediului.

Raportul intocmit de Beijing a fost publicat inaintea summit-ului G8 care va avea loc la inceputul lui iunie in Germania, summit a carui dezbatere principala va fi lupta impotriva incalzirii globale.

Potrivit informatiilor vehiculate de presa, in cadrul intalnirii, liderii celor mai industrializate state vor solicita un protocol ONU, menit sa inlocuiasca acordul de la Kyoto care va expira in 2012.

Participarea Chinei la intalnire are o importanta deosebita, intrucat tara cu cea mai mare populatie din lume este pe cale sa devina cel mai mare producator de emisii de gaze cu efect de sera, fiind de asteptat sa detroneze SUA, actualmente pe pozitia intai.

In ciuda pasului important facut de China prin elaborarea acestui raport, in document se arata clar ca guvernul de la Beijing are ca prioritati dezvoltarea economica si eliminarea saraciei.

“China e o tara in curs de dezvoltare. Desi nu avem obligatia de a reduce emisiile, nu inseamna ca nu vrem sa contribuim la aceasta lupta”, a declarat Ma Kai, presedintele Comisiei Nationale de Dezvoltare si Reforma.

Oficialul chinez nu se sfieste sa arate cu degetul spre marii poluatori mondiali, aratand ca in ultimul secol aceste tari au contribuit decisiv la degradarea mediului.

Dorinta principala a Chinei este ca tarile deja dezvoltate sa respecte dreptul celor care inca nu au ajuns la nivelul lor.

Dezbatere politica

Este de asteptat ca in cursul reuniunii G8 ce va avea loc miercuri in Germania sa aiba loc o serie discutii incinse intre presedintele chinez Hu Jintao si alti sefi de stat pe tema nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera.

Secretarul genral al ONU, Ban Ki-moon, sprijina adoptarea unor norme stricte de a reduce emisiile poluante, fixand o intalnire pe aceeasi tema cu liderii politici mondiali in septembrie. Aceasta va include si discutii despre un nou protocol dupa expirarea celui din Kyoto.

In ciuda prezentei la summit-ul G8 din Germania, presedintele american George Bush intentioneaza sa organizeze la randul lui o alta intalnire cu liderii tarilor aflate in topul poluatorilor in urma careia sa se stabileasca o alta serie de tinte de reducere a poluarii.

Aparent plina de responsabilitate, presa occidentala a speculat pe baza intentiilor lui Bush, care doreste incheierea unui acord de reducere a poluarii fara ca acesta sa contina penalizari pentru tarile care nu reusesc sa-si indeplineasca tintele.