Un muncitor feroviar polonez s-a trezit din coma dupa 19 ani, timp in care lumea pe care o stia s-a schimbat radical dupa caderea regimului comunist, informeaza The Independent. Jan Grzebski a fost lovit de un tren in 1988, iar acum are 65 de ani si parca a renascut intr-o Polonia moderna, unde nu exista cozi la ulei si ratii la carne.

In urma accidentului si a starii profunde de coma, doctorii au fost convinsi ca Grzebski va muri in maximum trei ani. Insistentele si grija necontenita a sotiei sale, Gertruda, l-au tinut totusi in viata pana in prezent, pentru ca acesta sa se poata bucura de schimbarile petrecute in ultimii 17 ani de democratie.

Dupa ce si-a recapatat cunostinta, proaspat renascutul Grzebski are amintiri vagi legate de incercarile familiei lui de a primi un semn cat de mic de la el pe perioad in care s-a aflat in coma.

Familia polonezului a inceput sa-l puna la curent cu toate evenimentele majore, cum ar fi presedintia lui Lech Walesa, primul sef de stat al Poloniei democrat.

Grzebski este mai mult decat mandru de sotia lui, care “a facut treaba unei intregi echipe de medici specialisti”. Sotia sustine ca perioada de singuratate i-a fost extrem de dificila si ca multi prieteni si rude au fost sceptici in privinta sanselor ca starea sotului ei sa se imbunatateasca.

Viata bate filmul. De departe

Un subiect izbitor de similar este tratat in filmului “Good Bye, Lenin!” regizat de Wolfgang Becker in 2003. Este povestea unei femei din Berlinul de Est, care sufera de un atac de cord si intra in coma in 1989, ratand caderea Zidului Berlinului.

In pofida subiectului aparent dramatic, filmul este plin de amuzament si candoare. Rudele femeii fac tot posibilul ca aceasta sa nu afle de caderea comunismului din Germania de Est, medicii fiind convinsoi ca un astfel de soc i-ar putea fi fatal. Incercarile fiului ei de a reproduce viata sub comunism sunt o inlantuire de scene pline de amuzament si o dovada de dragoste dusa la extrem.

Oamenii au telefoane mobile, dar sunt tot nemultumiti

In povestea reala, Grzebski a aflat brusc ce s-a intamplat si e ametit de noul curs pe care l-a luat tara lui. “Acum vad oameni pe strada cu telefoane mobile si sunt atatea bunatati in magazine incat nu mai pot gandi clar.”

Faptul ca are o perspectiva deosebita asupra schimbarilor l-a facut sa realizeze mult mai bine nivelul schimbarilor din societate, dar si lucrurile care au ramas la fel.

“Ceea ce ma uimeste e ca oamenii se plimba pe strada cu telefoanele la urechi, sunt dar sunt in aceeasi stare de nemultumire permanenta”, spune polonezul.

Vezi trailerul filmului Good Bye Lenin