Presupusul spion Stamen Stancev a adus ieri la Bucuresti o cohorta de ziaristi bulgari si, sub pretextul ca analizeaza ca expert integrarea in UE a Romaniei si Bulgariei, a incercat sa-si rezolve problemele penale.

„Consider ca drepturile mele au fost incalcate de catre justitia din Romania, prin interdictia pusa de instanta de a nu putea parasi Romania. In ultimele sapte luni stau degeaba in Romania.

Nimeni nu mai vorbeste cu mine, de frica, pentru ca imi sint ascultate telefoanele“, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, consultantul bulgar Stamen Stancev, cercetat pentru infractiuni de spionaj economic.

In invitatia primita joi la redactie eram anuntati ca Stancev organizeaza o conferinta de presa cu subiectul „Evolutia Bulgariei si a Romaniei, in urma aderarii la UE“, urmind sa fie dezbatute teme ca: proiecte comune, diferente de dezvoltare, oportunitati si amenintari, a-daptarea si insusirea standardelor generale UE. Nici una dintre aceste teme nu a fost discutata.

Conferinta a fost deschisa de Sezgin Myumyun, presedintele Federatiei pentru Justitie si Drepturile Omului din Bulgaria, coorganizatoarea conferintei, care a inceput sa acuze instanta din Romania ca i-a incalcat drepturile lui Stancev. Intrebat ce drepturi i-au fost incalcate, Myumyun a fost extrem de evaziv.

La conferinta au participat si sapte jurnalisti bulgari, reprezentanti ai doua televiziuni, patru ziare si un radio.

Stancev a afirmat ca, initial, a crezut ca procesul e o problema economica, in spatele careia s-ar fi aflat competitori de-ai sai. Acum, consultantul bulgar considera ca procesul este unul politic. „Pina in prezent, acest proces nu este unul politic, l-a contrazis in aceeasi conferinta de presa Todor Marinov, secretar II la Ambasada Bulgariei la Bucuresti.

Nu exista indicii ca instanta din Romania ar fi incalcat drepturile domnului Stancev. Asteptam ca instanta sa ia o decizie. Ambasada Bulgariei e interesata de acest caz, pentru ca e implicat un cetatean bulgar“. El a precizat ca Ambasada Bulgariei il poate ajuta pe Stancev doar cu un avocat si un translator, de care consultantul bulgar nu are nevoie.

Stamen Stancev a declarat ca este extrem de nemultumit de atitudinea pasiva a guvernului bulgar fata de procesul ce i-a fost intentat in Romania. El a declarat ca s-ar fi asteptat ca in cazul sau guvernul bulgar sa aiba aceeasi reactie vehementa pe care a avut-o Guvernul Romaniei in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak.

integral in Cotidianul