La Ramallah, noul guvern palestinian de urgenta, condus de economistul independent Salam Fayyad, a depus duminica juramantul in fata presedintelui Mahmoud Abbas. Cabinetul lui Fayyad este format din 12 ministri, niciunul membru al miscarilor rivale Fatah sau Hamas. Alti ministri vor fi numiti ulterior, a anuntat secretarul general al presedintiei, Tayyad Abdelrahim, relateaza Reuters.

Ceremonia, desfasurata in cartierul general al Autoritatii Nationale Palestiniene, are loc la trei zile dupa ce presedintele Abbas a dizolvat guvernul de coalitie si a decretat stare de urgenta.

Israelul, un factor important in politica externa din teritoriile palestiniene, si-a anuntat deja sprijinul pentru presedintele Abbas. Premierul israelian Ehud Olmert a declarat ca un guvern palestinian fara Hamas este un partener de negociere si a sugerat ca Israelul va recunoaste in curand noul executiv.

Cabinetul lui Fayyad a fost salutat si de Uniunea Europeana si de Washington, care vorbesc tot mai mult de ridicarea blocadei economice impuse palestinienilor dupa venirea miscarii Hamas la guvernare, in 2006.

Miscarea Hamas a preluat vineri controlul asupra Fasiei Gaza, determinandu-l pe Abbas sa demita guvernul dominat de membrii miscarii islamiste. Sami Abu Zuhri, purtatorul de cuvant al miscarii islamiste Hamas a afirmat ca noul guvern palestinian este "nelegitim".

"Guvernul nu este legitim. Singura legitimitate cu care se poate lauda este recunoasterea din partea administratiei americane si a ocupatiei israeliene", a declarat el.