Petrom intra pe piata energiei electrice printr-un proiect investitional de 500 de milioane de euro ce vizeaza construirea unei centrale electrice pe gaze. Potrivit unui comunicat de presa emis luni, Petrom a aprobat aceasta decizie la sedinta Consiliului de Supraveghere din 15 mai.

Anuntul vine la doar cateva zile dupa ce Petrom a anuntat primele masuri in urma disputelor de la Arpechim, infiintand o companie petrochimica, Petrochemical Arges, cu scopul separarii activitatilor petrochimice de cele de rafinare de la complexul argesean.

Centrala electrica va avea o capacitate de 860 MW. Potrivit proiectului, se estimeaza ca aceasta sa inceapa sa furnizeze energie electrica in sistemul energetic national la sfarsitul anului 2010.

Potrivit lui Werner Schinhan, director general executiv adjunct la Petrom, “piata energetica este marcata de schimbari structurale majore, in special in tarile in care capacitatile de generare sunt invechite, urmand a fi inlocuite de altele mai putin poluante, cu emisii de carbon mult mai reduse”.

Schinhan precizeaza, potrivit comunicatului de presa, ca “abordarea pietei energetice intr-un astfel de context este pentru Petrom, unul dintre principalii producatori de gaze din Romania, o oportunitate deosebita. Acest proiect se inscrie pe traseul de crestere strategica a Petrom si a grupului OMV, fiind una din sursele de diversificare si crestere durabila”.

Viitoarea centrala va fi situate pe un teren din perimetrul rafinariei Petrobrazi. Alimentarea cu gaze naturale va fi asigurata prin intermediul unei conducte Transgaz. Lucrarile de constructie vor incepe anul viitor.

Potrivit comunicatului Petrom, 20% din capacitatea centralei va fi utilizata pentru acoperirea consumului propriu (rafinarii, operatiuni de exploatare si productie), iar restul va fi distribuit in sistemul national de electricitate.