Transformarea creditelor ipotecare in titluri tranzactionabile pe piata de capital (BVB) va incepe cel mai tirziu la inceputul anului viitor, o data cu implementarea noilor norme Basel II de catre bancile comerciale. Aceste norme vor impune multor institutii majorari de capital pentru provizionarea riscului.

Asa ca, apropiindu-se deja de o masa critica de credite ipotecare, bancile vor dori sa le vinda pentru a face rost de lichiditati. Si atunci vor vinde titluri ipotecare pe bursa.

„Exista doua variante pentru ca creditele ipotecare sa intre pe bursa. O prima varianta este cea in care bancile scot pe piata obligatiuni pe care le garanteaza cu credite ipotecare date clientilor si o a doua varianta, cind toate creditele ipotecare ale unei banci sint varsate intr-un fond mutual, iar titlurile acestui fond mutual sint scoase la vinzare pe bursa.

Aceste titluri sint garantate cu viitoarele incasari care vor veni o data cu plata creditelor ipotecare de catre persoanele care au apelat la astfel de imprumuturi“, ne declara Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Exista insa si probleme pentru banci. Pentru ca nu se cunosc aceste titluri bazate pe credite ipotecare, ele nu sint inca atractive pentru investitorii romani, singurii interesati fiind investitorii institutionali straini. Cererea poate fi marita de firmele de asigurari, de fondurile mutuale si cele de pensii, astfel incit se poate crea o piata lichida pentru acest tip de instrumente.

Dobinda la obligatiunile ipotecare va fi superioara celei pentru un depozit bancar - va fi media aritmetica intre dobinda pe care bancile o iau la credite si cea de la depozite, mai adauga Septimiu Stoica.

Cum la ora actuala dobinda la un credit bancar acordat de banca este de 15% (DAE, cu toate comisioanele incluse), iar la depozit de 7-9%, rezulta ca obligatiunile ipotecare ce vor fi cotate pe bursa vor avea o dobinda de 11-12%. Mai mare decit cea a obligatiunilor municipale, cotate in prezent la Bursa de Valori Bucuresti.

In plus, obligatiunile ipotecare reprezinta un risc mic de neplata si, drept urmare, devin atractive chiar si pentru persoanele care in prezent isi tin economiile in depozite bancare.

integral in Cotidianul