Guvernul de la Beijing va construi o "autostrada" pe muntele Everest pentru a facilita accesul tortei olimpice pe acest traseu. Drumul va avea o lungime de aproximativ 100 de kilometri si va costa 20 de milioame de dolari, informeaza Associated Press.

Soseaua va porni de la poalele muntelui si va urca pana la o tabara de baza utilizata de alpinisti, aflata la o altitudine de peste 5500 de metri.

Autoritatile chineze au precizat ca asfaltarea va debuta saptamana viitoare si va dura patru luni, urmand ca proiectul sa fie utilizat in viitor de alpinistii ce doresc sa escaladeze Everestul, dar si de turisti.

In luna aprilie organizatorii Jocurilor Olimpice de la Beijing au anuntat ca intentioneaza sa creeze cel mai lung traseu pe care sa circule torta olimpica: 140 de mii de kilometri, ce urmeaza a fi parcursi in 130 de zile.

Urcarea flacarii olimpice pe Everest e privita de multi ca o incercare a Beijingului de a evidentia dominatia pe care o exercita asupra Tibetului.

China sustine ca a condus Tibetul timp de sute de ani, in ciuda locuitorilor acestui mic stat care spun ca au fost independenti din totdeauna. Trupele de ocupatie chineze au intrat in Tibet in 1951, de atunci Beeijingul administrand regiunea.