Masa rotunda "Salonul moderatorilor" a pornit de la constatarea, sustinuta de mai multi dintre participanti, ca majoritatea moderatorilor de talk-show-uri din Romania nu respecta standarde de profesionalism precum impartialitatea, informarea corecta, respectul dreptului la viata privata si libera exprimare.

Andrei Gheorghe: "Cine sunteti voi ca sa spuneti publicului ce trebuie sa vada?"

Horia Badau (Asociatia Consumatorilor de Media) a detaliat modul in care moderatorii unora dintre talk-show-urile cele mai populare dau dovada de lipsa de profesionalism, fiind agresivi, senzationalizand subiectele abordate, exploatand temerile si emotiile publicului si mituindu-l cu distractie.

Horia Badau a nominalizat, la cererea lui Andrei Gheorghe, cativa dintre moderatorii pe care ii vizau observatiile lui: Dan Diaconescu, Radu Moraru, Madalin Ionescu.

Andrei Gheorghe a facut opinie separata la masa rotunda, considerand ca reglementarile nu sunt o solutie la problemele ridicate de participanti, presupunand ca aceste probleme sunt reale.

"Cine sunteti voi ca sa spuneti publicului ce trebuie sa vada? In Romania e existat o singura persoana care a facut asta", a spus Andrei Gheorghe, adaugand ca el nu isi considera publicul mai putin inteligent sau inferior si ca elementul de entertainment este important si legitim in televiziune.

Intrebat de Mircea Toma daca, in cazul in care ar face o emisiune despre negationism (teoria dupa care Holocaustul nu a existat), ar invita si un sustinator al acestui punct de vedere, Andrei Gheorghe a spus afirmativ. La observatia ca sustinerea negationismului este ilegala,

Andrei Gheorghe a obiectat ca legile nu trebuie doar respectate, ci si "impinse" pentru a vedea cat rezista. Intrebat de un participant daca ar invita si un pedofil care apara pedofilia, Andrei Gheorghe a raspuns ca ar invita pe oricine la o emisiune.

Andrei Gheorghe a polemizat si cu jurnalistul britanic Owen Bennett Jones, de la BBC World Service, moderator si invitat special al evenimentului, contrazicand asumtia acestuia ca televiziunea trebuie sa aiba un rol educativ si sustinand ca aceasta filosofie a fost parasita chiar si de BBC, de multa vreme.

Integral in Romania libera