Institutiile de reglemantare din UE au dat liber la utilizarea telefoanelor mobile si dispozitivelor BlackBerry in avion, informeaza International Herald Tribune, citand un comunicat al Airbus.

Aprobarea data de Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatica va intra in vigoare din septembrie, astfel incat convorbirile la telefonul mobil precum si trimiterea de SMS-uri sau mailuri sa fie permisa.

Utilizarea mobilelor insa, va putea fi permisa numai in avioanele Airbus, dotate cu sistemul OnAir, numai in momentul in care acestea se vor afla la o altitudine mai mare de trei mii de metri.

Echipajul de zbor va avea posibilitatea de a inchide acest sistem, facand astfel imposibila utilizarea telefonului.

Prima aeronava care va avea instalat sistemul OnAir va fi un Airbus folosit pe curse scurte de catre Air France. De asemena compania britanica BMI, precum si portughezii de la TAP si operatorul lowcost Ryanair au semnat deja acorduri pentru a putea beneficia de tehnologia care le va permite pasagerilor sa utilizeze mobilul in timpul zborului.

OnAir este o companie joint venture intre Airbus si SITA, societate specializata in servicii de comunicatii.

“Am fost incantati de aceste vesti. Pasagerii vor putea in scurt timp sa-si foloseasca mobilele in timpul zborului”, a declarat Graham Lake, director in cadrul OnAir.

Cu toate acestea, costurile unui minut de convorbire i-ar putea determina pe pasageri sa poarte niste discutii foarte succinte.

Lake a precizat ca pretul unui minut de concorbire ar putea fi de aproximativ 2.5 dolari si 50 de centi pentru un SMS.

Disputa privind utilizarea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor are la baza posibilele probleme de comunicare pe care le-ar putea avea pilotii avioanelor cu turnurile de control din cauza interferentelor pe care semnalul telefoanelor le-ar putea provoca. Sistemul OnAir, insa, a fost proiectat tocmai pentru eliminarea acestor riscuri.