Asociatia Operatorilor de Telecomunicatii din Romania (AOTR), care reprezinta operatorii alternativi de telefonie si internet, cere Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei sa faca o analiza cu privire la costurile pentru conectarea broadband in bucla locala a Romtelecom.

De asemenea, AOTR propune injumatatirea tarifelor de conectare la bucla locala a operatorului de telefonie fixa.

Operatorii alternativi care ofera servicii broadband ADSL folosind accesul de tip neconditionat prin bucla locala a Romtelecom sunt dezavantajati de costurile ridicate pentru utilizarea retelei Romtelecom, potrivit lui Sorin Ioncu, presedintele AOTR.

Pentru a conecta un utilizator la Internet prin ADSL folosind reteaua Romtelecom, furnizorii alternativi de internet platesc in prezent o taxa de 59 de euro, la care se adauga un abonament lunar, in valoare de 8,37 de euro pentru o bucla totala sau de 4,3 euro pe luna pentru o bucla partajata.

Presedintele AOTR este de parere ca aceste preturi en-gros sunt mari in comparatie cu tarifele de retail practicate de serviciul de internet detinut de Romtelecom.

De asemenea, Sorin Ioncu acuza lipsa de reactie a ANRCTI si a Consiliului Concurentei cu privire la fenomenul de micsorare a marjelelor de profit ale furnizorilor alternativi de servicii de internet.

"ANRCTI ar trebui sa faca o analiza a tarifelor si sa recomande modificarea lor, asa cum s-a intamplat in cazul tarifelor de interconectare. Ne-am dori reducerea la jumatate a taxei initiale de acces la bucla locala, precum si o injumatatire a abonamentelor lunare percepute en-gros de Romtelecom de la furnizorii alternativi", a declarat pentru NewsIn presedintele AOTR.

Tarifele de referinta pentru acces en-gros la reteaua Romtelecom au fost stabilite cu trei ani in urma de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).