Ioana Lupea: "Fereastra de oportunitate s-a inchis: proiectul depolitizarii serviciilor publice de radio si televiziune se amana".

Cand ceva este putred in politica, prima cangrena apare la TVR. Este marturia ca intre sediile de partid si Televiziunea nationala exista legaturi de sange ce nu dispar printr-o simpla renegare publica.

Televiziunea are puseuri de independenta si profesionalizare, pe care si le permite doar cand cabinetele 1, 2, 3, 4 etc. nu sunt atente. Evenimentele recente arata ca TVR a ramas un simbiot al politicului.

Crearea majoritatii antiprezidentiale a declansat in TVR evenimente in lant: procesul Rodicai Culcer pentru contraventii imaginare la etica profesionala, dezvaluirea unor dificultati financiare, demisia presedintelui Tudor Giurgiu, respingerea raportului de activitate pe 2006 (inainte de a fi dezbatut si votat cel din 2005?!) si revocarea Consiliului de Administratie.

Intamplarile consumate in doar o luna, un necaz abatut aparent din senin asupra TVR, nu puteau avea alt rezultat decat inscaunarea unei conduceri care sa reflecte noul raport de forte din parlament.

Acesta este si rostul smecheriei grosolane prin care nominalizatii presedintiei si ai PD pentru Consiliul de Administratie al TVR, jurnalistii Catalin Avramescu si Andi Lazescu, au fost ieri separati abuziv de ceilalti reprezentanti ai partidelor, pentru a fi, cel mai probabil, picati la vot saptamana viitoare.

Astfel incat, pana la toamna, cand parlamentul isi va gasi probabil timp pentru discutarea noilor propuneri, pseudo-Consiliul de Administratie dirijat de reprezentatul PSD Alexandru Sassu sa faca, in liniste, putina ordine prin TVR.

Mesajul transmis de politicieni este ca nu conteaza nici asteptarile cetatenilor telespectatori si platitori de abonament, si nici interesele lor, ci doar vointa politicului de a controla postul national si formarea opiniilor in medii in care numai TVR poate patrunde.

Sub conducerea lui Tudor Giurgiu, cu toate pacatele lui scoase la iveala de presa, postul national se schimbase, si multi am gandit ca, in sfarsit, nu mai platim pentru a fi intoxicati cu PR politic in emisiuni partizane si prafuite.

O viziune relaxata, mai adaptata gusturilor diverse ale publicurilor si mai aproape de menirea legala a influentat grila de programe, metamorfozand televiziunea postcomunista nasita de Razvan Theodorescu si Paul Everac intr-una libera de propaganda politica si de prejudecati.

Este adevarat ca administratia Giurgiu a fost instalata intr-un moment prielnic, in timpul dezbaterilor despre schimbarea legii servciilor publice de radio si televiziune in sensul eliberarii acestora de sub comanda politica.

Dezbaterile s-au stins subit, nici macar presedintele si PD, care au refuzat initial sa-si numeasca membrii in Consiliie de Administratie, n-au mai facut presiuni pentru un alt cadru de functionare. Apropierea alegerilor i-au convins probabil ca nu mai este timp pentru principii. Fereastra de oportunitate s-a inchis: proiectul depolitizarii serviciilor publice de radio si televiziune se amana.